Tradicija

Dondolaši proslavili dva desetljeća od osnivanja udruge: ‘Danas smo brend u Europi’

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Udruga je nastala na tradiciji grobničkih maškara, danas su dondolaši postali pravi brend u Europi



ČAVLE – Svečanom sjednicom u Domu kulture u Čavlima Grobnički dondolaši obilježili su dvadeset godina od osnivanja udruge. Pred mnogobrojnom publikom program je vodio Frenki Fućak, prijašnji predsjednik i dugogodišnji dondolaš.


Uz negdašnje predsjednike Duška Žeželića, Nikolu Vrančića, Sašu Jovandića, Aljoža Žeželića te sadašnjeg predsjednika Alena Haramiju, sjednici su nazočili i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić te načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


U Domu kulture svjedočili smo i retrospektivi rada Udruge, prigodno predstavljenoj kroz fotografije, pisane podatke o idejnim začetnicima, crticom Duška Žeželića o povijesti dondolaša te tekstovima iz Novog lista.




Posebne zahvalnice dodijeljene su ljudima koji su puno učinili za dondolaše: Anki Rak i njenom pokojnom suprugu Ivanu, Grozdani i pokojnom suprugu Radoslavu Raku, Dušku Žeželiću te Rudolfu Srići, koji je napisao himnu.


Zvonac, krabuja i žunta


Kao idejne osnivače Udruge treba spomenuti Duška Žeželića, Frenkija Fućka, Sašu Jovandića koji je napravio prvu žuntu i Aljošu Žeželića. Prvi zvonac je napravio Zdravko Margetić, a prvu krabuju Nikola Vrančić.


– Dondolaši su u ovih dvadeset godina prerasli Čavle i Jelenje. Želim vam još puno novih mladih dondolaša i da nas svake godine sve obiđete, kao i dosad, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i poseban pozdrav uputila prijateljima i gostima dondolaša koji su došli iz Bugarske, Mađarske i Njemačke.


– Ne mogu vjerovati koliko je brzo prošlo ovih dvadeset godina. Čestitam svima koji su vodili Udrugu, hvala vam na svemu što ste učinili za našu Grobnišćinu. Najveća snaga svake udruge su ljudi, a vi ste doista pokazali da tu snagu imate, proučio je jelenjski načelnik Robert Marčelja.



Na slavlje su došli i predstavnici Halubajskih zvončara, koji su poručili da se zvončari i dondolaši ne smiju dijeliti, nego biti skupa, a također su istaknuli posebnu potrebu čuvanja tradicije, u svjetlu nedavnog lažnog predstavljanja halubajskih i brgujskih zvončara.


Frenki Fućak naglasio je da se u povijesti dondolaša isprepleću istina, foklor i legende te da su dovoljno jaki, kako se ni pred kim ne bi sagibali, ali i dovoljni jaki da prihvate sve koji se žele priključiti.


U svojim govorima bivši su se predsjednici dotakli svega dobroga što pamte pa je tako Aljoša Žeželić istaknuo da mu se 2000. godina urezala u pamćenje zbog rođenja sina, ali i kao godina u kojoj je napravljen korak k očuvanju dondolanja. Zadovoljan je što su dobili novu upravljačku generaciju i siguran da imaju snagu potrebnu da očuvaju njihovu tradiciju.



Dondolaši kao brend


Duško Žeželić pojasnio je da je Udruga slijed grobničkih maškara te da su dondolaši danas stvarno brend u Europi. Podsjetio je da postoje zapisi kako su grobnički pastiri (dondolaši) još 1642. čuvali ovce za vlastelu, a Nikola Vrančić naglasio je veliku tradiciju.


– Pustili smo traga, a nadam se da će nas za dvadeset godina biti još više. U moje vrijeme obišli smo Europu, devet država, među njima Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Dansku…


Pokrenuli smo list Dondolaš, osmislili izbor za najboljeg dondolaša i špalir za primanje novih članova, kazao je Vrančić. Saša Jovandić, još jedan u nizu predsjednika, zadovoljan je mnogim humanitarnim akcijama u koje su se uključili te istaknuo da su uvijek nastojali biti najbolji ambasadori svoga kraja.



Na sjednici predstavljen je i kratki film agencije Creative Media “Obahajanje Grobničkih dondolaša po Općini Jelenje”.


​Program je završio ulaskom mićerih grobničkih dondolaša koji su budućnost Udruge te njihovim formiranjem dondolaškog kola.