Centar za poljoprivredu

Donacija: Staračkim domovima skoro tona ekološki uzgojenog krumpira iz Stare Sušice

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječ je o 956 kilograma merkantilnog krumpira koji će uz Dom Kantrida dijelom biti doniran i domovima Volosko i Mali Kartec te Centru Fortica, čiji su zaposlenici sudjelovali u vađenju krumpira



RIJEKA – Pročelnice upravnih odjela za socijalnu politiku i mlade te za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Dragica Marač i Melita Raukar, predale su donaciju krumpira s pokusnog nasada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Domu za starije osobe Kantrida.


Riječ je o donaciji od 956 kilograma merkantilnog krumpira, ukupne vrijednosti oko pet tisuća kuna koja će, uz Dom Kantrida, dijelom biti donirana i domovima za starije osobe Volosko i Mali Kartec te Centru za rehabilitaciju Fortica, čiji su zaposlenici sudjelovali u vađenju krumpira.


– Riječ je o ekološki uzgojenom krumpiru koji je nešprican, odnosno netretiran. Posađeno je deset sorti po pedeset kilograma sjemenskog krumpira. U starosušičkom kompleksu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a drugu godinu za redom provodi se projekt sadnje različitih sorti krumpira s ciljem utvrđivanja najotpornijih i najboljih sorti za sadnju u Gorskom kotaru.




Prošle smo godine program proveli u suradnji s osnovnom školom iz Ravne Gore, čiji su učenici sudjelovali u vađenju krumpira, kao što su to ove godine činili djelatnici spomenutih domova, kazao je Goran Voloder, stručni suradnik za poljoprivredu spomenutog Centra.


Pročelnica za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj PGŽ-a Melita Raukar istaknula je kako je cilj ovog projekta bio ispitati koja je sorta krumpira najpovoljnija za ovo podneblje te kako će se projekt nastaviti i sljedeće godine, dok je pročelnica za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač kazala kako su ove godine djelatnici spomenutih domova sudjelovanjem u vađenju krumpira bili na svojevsrnom »team buildingu«, u sklopu kojega su imali prilike upoznati se s ekološkom proizvodnjom koja ima svijetlu budućnost. Projekt će se svakako nastaviti, a uz krumpir, uključit ćemo i druge vrste povrća, kao i voće, kazala je Marač.


Na vrijednoj donaciji Županiji i Centru zahvalila je ravnateljica Doma za starije osobe Kantrida Marija Maras, koja je kazala kako je zadovoljstvo dobiti nešto prirodno i ekološki uzgojeno, a posebno veseli činjenica što su sami djelatnici sudjelovali u vađenju krumpira.


Kazala je kako Dom Kantrida dnevno spremi 600 obroka, od kojih je oko 220 ručkova za van, a kada je na meniju krumpir kao prilog, dnevno je za obroke potrebno između 150 i 200 kilograma krumpira.