Sjećanje na one koji nisu s nama

Dolazi blagdan Svih svetih: Provjerili smo ponudu svijeća, cvijeća i cvjetnih aranžmana u Rijeci

Slavica Kleva

Cvijeće stiže na trsatsko groblje / Snimio  M. GRACIN

Cvijeće stiže na trsatsko groblje / Snimio M. GRACIN

Riječani se za blagdan pripremaju na vrijeme, a da cvijeća ne nedostaje pobrinuli su se mnogobrojni uzgajivači, ali i uvoznici. Prodavači su od ponedjeljka i utorka ponudili velik izbor cvijeća



RIJEKA Svima onima koji nisu među nama, za sjećanje i zahvalu odnijet ćemo cvijet na njihova posljednja počivališta, zapaliti im svijeću i biti trenutak s njima. Stoga i za ovaj nadolazeći blagdan Svih svetih naši se sugrađani pripremaju na vrijeme, a da cvijeća ne nedostaje, pobrinuli su se mnogobrojni uzgajivači cvijeća, ali i uvoznici. S druge strane, i prodavači su od kraja vikenda, pogotovo od ponedjeljka i utorka, ponudili velik izbor cvijeća.


Trgovački centri, riječke tržnice, cvjetarne, svatko se na svoj način pobrinuo i ponudio najbolje.


Na tržnici Brajda skromna, gotovo nikava ponuda cvijeća, no cvjetarna Orhideja nadomak tržnice radi punom parom. Cvjećarica Asja nam objašnjava da u cvjetarni nemaju puno cvijeća, ali zato godinama njeguju ustaljenu praksu naručivanja aranžmana za groblje pa mušterije samo dođu po aranžman. Ali primjećuje da je ove godine s krizantemama »kažin« s obzirom na neobično toplo vrijeme u listopadu koje je pridonijelo da se ranije beru, pa i prije rascvjetaju.


Trsatsko groblje već je spremno za veliki blagdan / Foto M. GRACIN


Trsatsko groblje već je spremno za veliki blagdan / Foto M. GRACIN





Čarobne krizanteme


Prekrasne šarene multiflore preplavile su glavnu riječku tržnicu s cijenom od 30 do 50 kuna. OPG Čakovec nudi cvjetne »zemljane«, lončanice multiflore u rasponu od 15 do 50 kuna, ovisno o veličini. Krizanteme u lončanici 60 kuna, manje 40. Bijele lopte se po komadu uglavnom cijenom kreću oko 15 kuna.


Melita i Dalila stigle su s Martinkovca gdje uzgajaju krizanteme. Kao i svake godine, vele nam, najprije ih sade krajem lipnja na otvorenom, potom ih sele u plastenik. Trud se nakon četiri mjeseca isplatio.


Grob treba ukrasiti, a pokojniku poslati poljubac / Foto M. GRACIN


Grob treba ukrasiti, a pokojniku poslati poljubac / Foto M. GRACIN



– Došle smo na plato ispred tržnice već u subotu, tek je ozbiljna prodaja krenula u ponedjeljak, evo i danas u utorak, kažu nam. Krizanteme su čarobno lijepe, cijenom variraju ovisno o veličini kugli od 10, 12 do 15 kuna. I one potvrđuju da su se špine otvorile malo ranije, »otvorilo« ih je toplo vrijeme.


Nasuprot djevojkama s Martinkovca, cvijeće je izložila mama Ana sa sinovima Robertom i Matijom, a dolaze iz Kapele Podravske u općini Veliki Bukovec. Doznajemo da punih 15 godina dolaze s vlastito uzgojenim cvijećem na riječku tržnicu.



U trgovačkim centrima slična ponuda, lončanice se mogu kupiti već od 15 kuna, pa sve do 40 kuna. Lampioni također cijenom i oblikom dostupni svačijem ukusu i džepu. Ima ih od 3 kune po komadu pa do 20 kuna. U Lidlu je 30 posto popusta na sve lampione. U Konzumu umjetnih krizantema ima već od 4 kune po komadu, ali ima i bogatih cvjetnih aranžmana po 120 kuna. U Kauflandu pak manje lončanice multiflore po 11 kuna, srednje 20 kuna, dok je velika lončanica krizantema krupnog cvijeta, margareta ili špina, po 45 kuna. U Intersparu takoder velik izbor lampiona na akciji, ali i izbor cvijeća za groblje. Umjetnog cvijeća također veliki izbor i u Plodinama, s akcijom za neke cvjetne aranžmane do 30 posto, od 5 kuna pa do 20 i 30 kuna po cvijetu, ovisno o kvaliteti. Tinjajući lampion s led svjetiljkom sada se može kupiti za 9 kuna. I u trgovačkom lancu Tommy ne nedostaje cvjetnih lončanica s multiflorom po pristupačnim cijenama.Na zametskoj tržnici prodavači su se potrudili da uz ponudu voća i povrća ponude svojim kupcima lončanice. Prilično kvalitetan izbor cvijeća u rasponu od 15 do 40 kuna po lončanici.


– Sinovi spavaju u Rijeci sve dane prodaje cvijeća, a ja odlazim i dolazim svaki dan. Ujutro u 3 sata krećemo za Rijeku pa poslijepodne opet kući, priznaje nam mama Ana. Njihove lončanice vrlo zanimljivih boja, u jednoj lončanici pola bijelih i pola crvenih »gumbića«, kako nam veli Ana, zasadili su ih jer su jako tražene ovako prirodno aranžirane. Špine su se malo jače otvorile, ali dodaje sin Matija, manje smo im dodavali prihrane pa će biti u redu barem neko vrijeme…


– Kupila sam ove velike bijele lopte za svog supruga, odlazim vrlo često k njemu na trsatsko groblje gdje počiva, nalazim mir i spokoj, a ove krizanteme su samo spomen na zajednički život koji smo proveli, kaže nam gospođa Katica.


Zanimljive šarene krizanteme mame Ane i sinova Roberta i Matije / Foto S. KLEVA


Zanimljive šarene krizanteme mame Ane i sinova Roberta i Matije / Foto S. KLEVA



Raskošni aranžmani


Gužva i u cvjetnoj aleji na tržnici, nudi se kvalitetno cvijeće za Svi svete. No, kažu nam uglas, nikako se ne radi otkako je osvanula metalna ograda uz cestu, a izmještanjem autobusne stanice kupaca je toliko malo da smo na rubu isplativosti.


I zato jučer veselo aranžiraju, sve cvjećarice rade, izložile su već gotove cvjetne aranžmane koji se kreću od 80 kuna u manjim košaricama do raskošnih cvjetnih aranžmana do 250 i 300 kuna.


U cvjetarni Val u Ulici Matije Gupca gospođa Draženka puna posla, potvrđuju da su se pripremili. Bekerice su po 15 kuna, kao i špine, velike lopte bekerica po 20 kuna. Aranžmani spremni, ogledni primjerci izloženi.


I gospođa Blaženka iz cvjetarne Čičak izložila je atraktivne anastazije u bojama, zelena boja nevjerojatno je čudesna, dok su zemble bijele i ljubičaste po 20 kuna. Velike bijele margarete pune cvijeta prodaju se po 20 kuna. Cvjetni aranžmani, već posloženi na policama, čekaju mušterije koje su ih odavno naručile.


Foto Slavica KLEVA


Foto Slavica KLEVA