Važan projekt

Dio zdravstvene stanice na Škrljevu uskoro će postati dječji vrtić

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Dječji vrtić se trenutačno nalazi u južnom dijelu suterenske etaže, a započetim radovima će se dio zgrade u prizemlju, koji nije u funkciji, prenamijeniti u vrtić koji će biti povezan s postojećim vrtićem u suterenu



ŠKRLJEVO – Građevinsko-obrtničkim, instalaterskim te strojarskim radovima te postavljanjem novih instalacija vodovoda i odvodnje, u Škrljevu je počeo projekt rekonstrukcije i prenamjene dijela zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo u dječji vrtić. Radovi su povjereni zanatskoj zadruzi Zanatoprema Rijeka, za nadzor je zadužena firma Karloline – Kling Rijeka, rok izvođenja radova je osam mjeseci, a ugovorena vrijednost radova iznosi 1,6 milijuna kuna. Važno je istaknuti kako se projekt financira sredstvima EU fondova.


Naime, nakon uspješne prijave projekta Rekonstrukcija i prenamjena dijela zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo u dječji vrtić na natječaj za provedbu Podmjere 7.4. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući i slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić potpisao je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovor o financiranju projekta. Ulaganje je ukupno vrijedno 2,4 milijuna kuna, što znači da je 80 posto iznosa pokriveno sredstvima EU fondova.


Bolji uvjeti


– Čekalo se da prostor vrtića bude prazan kako bi se moglo krenuti s grubim radovima. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i prenamjena dijela zgrade zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo, odnosno građevinsko-obrtnički radovi, elektroinstalaterski, radovi na postavi instalacije vodovoda i odvodnje te strojarskih instalacija, kao i opremanje građevine koju čine vrtić i ambulanta povezani stubištem. Postojeća građevina sastoji se od tri etaže, a dječji vrtić se trenutačno nalazi u južnom dijelu suterenske etaže, gdje su smještene tri vrtićke jedinice, kuhinja i prateći prostor.




U projekt je uključena i nabavka nove opreme i namještaja, audiovizualne opreme, didaktičke opreme, kao i opreme za vanjska igrališta, kojima će se opremiti prostor vrtića i pripadajućeg dvorišta. Dio zgrade u prizemlju koji nije u funkciji, prenamijenit će se u vrtić koji će biti povezan s postojećim vrtićem u suterenu, ističe bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Dodaje kako će po završetku provedbe projekta djeca koja borave u vrtiću imati poboljšane uvjete boravka koji su jedan od preduvjeta za adekvatnu provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti.


Nova skupina


Klarić ističe kako je opći cilj provedbe projekta unaprijediti kvalitetu organizirane njege, odgoja, obrazovanja i zaštite djece. Specifičan cilj projekta je povećati smještajne kapacitete Dječjeg vrtića Bakar za do dvadeset djece više u odnosu na postojeći broj, zaposliti tri dodatno potrebna djelatnika vrtića, od kojih dva odgajatelja i spremačicu te osigurati adekvatne uvjete za boravak djece i djelatnika vrtića. Riječ je o značajnom povećanju kapaciteta, s obzirom da je u pedagošku godinu 2019./20. upisano 45 djece.


– Po završetku projekta i rekonstrukcije zgrade, Vrtić Škrljevo prostirat će se na dvije etaže – u prizemlju i suterenu. U prizemlju će se organizirati nova vrtićka skupina te će se jedna postojeća grupa iz suterena premjestiti u prizemlje. Tako će u suterenu ostati dvije jasličke skupine, a dio slobodnog suterena iskoristit će se kao polivalentna prostorija s naglaskom na blagovaonicu, kaže Klarić.