Tribina

Dan zdravih gradova: Sve o visokom tlaku i prekomjernoj težini u četvrtak u Gradskoj vijećnici

Biljana Savić

Ilustracija / Foto Roni Brmalj

Ilustracija / Foto Roni Brmalj



RIJEKA Bogatim programom za stručnjake, ciljane skupine građana i širu javnost u Rijeci će biti obilježen Dan zdravih gradova, a u sklopu projekta »Rijeka – Zdravi grad«.


Program su najavili pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, voditelj projekta »Rijeka – Zdravi grad« Jadran Mandekić, koordinatorica projekta Zdrava županija Iva Josipović i Iva Sorta-Bilajac Turina iz Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Središnji događaj obilježavanja Dana zdravih gradova je tribina namijenjena široj javnosti na temu prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka, koja će biti održana u četvrtak u 11 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici. Ovom tribinom, pored Dana zdravih gradova, bit će obilježen i Svjetski dan hipertenzije te Europski dan debljine.




Kako je kazala Iva Sorta-Bilajac Turina, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 posto, tjelesna neaktivnost za oko 20 posto i pretilost oko za oko 30 posto svih hipertenzija.


Naglasila je da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika, odnosno smanjenjem unosa soli, uravnoteženom pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanjem normalne tjelesne težine.


Organizatori ove tribine su NZZJZ PGŽ, KBC Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za hipertenziju HLZ-a i Grad Rijeka.


Preostale tri aktivnosti u sklopu Dana zdravih gradova zatvorene su za širu javnost. Tako će u srijedu u OŠ Nikola Tesla biti održana sportska natjecanja učenika i roditelja u povodu Međunarodnog dana obitelji i Dana zdravih gradova.


U ponedjeljak, 20. svibnja, u prostoru Matice umirovljenika grada Rijeke, u 10 sati na rasporedu je predavanje namijenjeno osobama starije životne dobi na temu tjelesne aktivnosti. Potom će uslijediti vođeno vježbanje te šetnja i obilazak riječkih tunela, kako bi se na neki način osobama starije dobi ukazalo ne samo na važnost tjelesne aktivnosti, već i održavanja mentalnog zdravlja. Organizatori su Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Matica umirovljenika grada Rijeke.


U srijedu, 22. svibnja, bit će održan okrugli stol »Izazovi zapošljavanja osoba s oštećenjima psihičkog zdravlja«. Okrugli stol organizira Dom za odrasle osobe Turnić Rijeka u okviru provedbe projekta »Zajedno« te Grad Rijeka, a cilj je okupiti različite dionike, od javne uprave i institucija do medija te raspraviti o problemima zapošljavanja osoba oštećenog mentalnog zdravlja.