Okupljeno 350 osmaša

Dan obrtništva i poduzetništva: Kako je biti frizer, krojač, vodoinstalater ili kuhar

Ingrid Šestan Kučić

Program  u Art kinu vodio je Dražen Turina Šajeta / Snimio Silvano JEŽINA

Program u Art kinu vodio je Dražen Turina Šajeta / Snimio Silvano JEŽINA

Svrha manifestacije je predstavljanje obrtničkih i  strukovnih zanimanja te strukovnih škola, s ciljem poticanja učenika da kao svoj životni poziv odaberu neko od strukovnih zanimanja



RIJEKA  Kako to izgleda biti frizer, krojač, vodoinstalater ili pak kuhar, primorsko-goranski osmaši imali su prilike čuti jučer na trećem Danu obrtništva i poduzetništva.


Riječ je tek o dijelu zanimanja koja su se učenicima šest osnovnih škola predstavila u Art kinu Croatia u organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, a o obrtništvu i poduzetništvu na predstavljanju koje je trajalo sat i pol slušalo je 350 učenika iz Lovrana, Opatije, Crikvenice i Rijeke.


Navodeći kako je svrha manifestacije predstavljanje obrtničkih i  strukovnih zanimanja te strukovnih škola, učenicima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije s ciljem poticanja učenika da kao svoj životni poziv odaberu neko od strukovnih zanimanja tajnik Obrtničke komore Željko Dimitrić najavljuje kako će se zbog velikog interesa učenika i škola održati još jedan Dan obrtništva i poduzetništva, i to 15. svibnja koji će također okupiti 350 učenika.




– Imali smo velik interes i bilo je nemoguće smjestiti sve zainteresirane škole u Art kino u jednom terminu te smo se odlučili ponoviti manifestaciju koja je učenicima zanimljiva, jer imaju priliku saznati sve o školi, ali i o zanimanjima koje predstavljaju uspješni poduzetnici i obrtnici.


Zadovoljni smo odazivom, no problem smanjenja broja učenika koji upisuju obrtnička zanimanja nije od jučer, već traje dugo pa se ne može očekivati da se problem odmah riješi, kaže Dimitrić.




Dan obrtništva i poduzetništva tek je dio aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se buduće srednjoškolce animiralo za odabir strukovnih zanimanja, jer istovremeno je Udruženje obrtnika Rijeka u sklopu promocije strukovnih zanimanja na području Rijeke, Bakra, Kraljevice, Čavala i Kostrene pokrenulo je posjete osnovnim školama. Ovog tjedna predsjednik Udruženja, Darko Sertić i stručna služba Udruženja posjetili su učenike Osnovne škole Gornja Vežica. Gornjovežičkim osnovcima predstavljen je kratki promotivni film o strukovnim školama, te njemački flm »Što bi bio svijet bez obrtnika«. U razgovoru s učenicima sudjelovali su predstavnici četiriju srednjih strukovnih škola,  te dugogodišnja uspješna obrtnica Žana Jurlina, vlasnica kozmetičkog salona koja je učenicima ispričala svoj uspješan poslovni put koji je počeo kad je kao 19-godišnjakinja otvorila kozmetički salon koji, uz cjeloživotno obrazovanje i ulaganje, sljedeće godine slavi 30 godina rada. Predstavnici škola su naglasili važnost vertikalne prohodnosti, odnosno da se nakon završene strukovne škole može upisati i fakultet, te također trend rastućih osobnih dohodaka u obrtničkim zanimanjima. Udruženje obrtnika ove je godine posjetilo petnaestak škola u kojima je bio jako dobar odaziv učenika.



Uz predstavljanje pojedinih programa strukovnih škola i obrtnika osmaši su jučer imali priliku vidjeti i radove učenika škola koje provode programe za zanimanje krojač, dizajner odjeće, frizer, konobar. Predstavili su im se i mladi majstori, a dio programa bio je rezerviran i za modnu reviju, reviju frizura te plesne točke.


Iz prve ruke moglo se saznati sve o programima Obrtničke škole Opatija, Ugostiteljske škole Opatija, Trgovačke i tekstilne škole, Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja, Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja  te Graditeljske škole za indistruju i obrt, a kroz program upoznavanja s obrtničkim zanimanjima vodio ih je Dražen Turina Šajeta.