Visokosofisticirani aparat

DETALJNIJA DIJAGNOSTIKA UZ MANJU DOZU ZRAČENJA KBC Rijeka dobio novi digitalni mamografski uređaj

Andrej Petrak

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Sada je moguće proučavanje detalja slika, njihovo uvećanje, isječci ili usporedba s ranijim nalazima. Digitalna mamografija znači i smanjenu dozu zračenja, a postala je nezamjenjiva kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza, kod simptomatskih bolesnika, u dijagnostici okultnih karcinoma te kod skrining mamografije, objasnio je predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić



RIJEKA  Svečana primopredaja novog mamografskog uređaja upriličena je na Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka. Riječ je o  suvremenom digitalnom uređaju najviše klase s funkcijom tomosinteze i stereotaksije, koji će značajno pridonijeti kvaliteti dijagnostičkih mamografskih pregleda, istaknuto je tom prilikom.


Sredstva za nabavku uređaja u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo zdravstva, dok je za preostalih 85 posto iznosa Ministarstvo uspješno apliciralo na EU fondove,


– Novi uređaj američke marke Hologic koja proizvodi isključivo mamografe, omogućava dobivanje digitalne mamografske slike izravnom pretvorbom rendgenskog značenja u digitalnu  informaciju. Sada je moguće proučavanje detalja slika, njihovo uvećanje, isječci ili usporedba s ranijim nalazima. Digitalna mamografija znači i smanjenu dozu zračenja, a postala je nezamjenjiva kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza, kod simptomatskih bolesnika, u dijagnostici okultnih karcinoma te kod skrining mamografije, objasnio je predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić.




Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac ističe da se na Kliničkom zavodu za radiologiju provode aktivnosti kojima se osiguravaju uvjeti za kvalitetan rad i edukaciju radiologa.


– Rijeka je proteklih godinu dana bila bez ovakvog uređaja, zbog čega su pacijenti dijelom upućivani u Dom zdravlja, a sad se zahvaljujući Ministarstvu zdravstva vraćamo u normalu. Novi uređaj visokog operativnog kapaciteta osigurat će daljnje stabilno funkcioniranje radiološke dijagnostike u KBC-u Rijeka. Riječki bolnički radiolozi u ovoj godini planiraju obaviti oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko 7.000 pregleda u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, najavio je ravnatelj riječkog KBC-a.


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. Željko Plazonić naglasio je da će ovaj visokosofisticirani aparat značajno unaprijediti provođenje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.


– Ministarstvo zdravstva uspješno je putem EU fondova apliciralo za nabavku devet uređaja poput ovog predanog riječkom KBC-u. Trenutno smo u petom ciklusu probira na bazi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Ne može se dovoljno naglasiti važnost ranog otkrivanja malignih bolesti za pravovremenu terapiju. Rana dijagnostika olakšava uspješno liječenje i terapiju. U tom smislu izuzetno je bitan odaziv građana na preventivne preglede. Najviši odaziv bilježimo u Međimurskoj županiji s 80 posto, dok na razini Hrvatske odaziv iznosi oko 60 posto, rekao je dr. Plazonić.


Dodaje da ovakvi aparati omogućuju vrhunsku dijagnostiku i u tom smislu vrijednost digitalnih mamografa nove generacije je neprocjenjiva.


– Na bivšim dijagnostičkim aparatima 15 do 20 posto karcinoma ostalo je nedijagnosticirano. Pregled ovakvim uređajima ujedno je neusporedivo manje neugodan u odnosu na one starije generacije. Nalaz ostaje u digitalnoj arhivi što bitno olakšava i pojednostavlja praćenje promjene stanja kod pacijentica, dodao je državni tajnik.   


Značajnu nabavku novog mamografa operativno je realiziralo Ministarstvo zdravstva, a u prošloj godini Ministarstvo je riječkoj bolnici osiguralo nove uređaje i medicinsku opremu u vrijednosti većoj od osam milijuna kuna.


Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva, nabavljena su dva najsuvremenija 4D ultrazvučna aparata za kardiologiju i ginekologiju, uređaj za kardiološku navigaciju, laparoskopski uređaj za ginekologiju, radne jedinice za otorinolaringologiju…


– Ove godine nastavljamo s kapitalnim ulaganjima u riječku bolnicu nabavkom novog uređaja za magnetsku rezonanciju te uređenjem dviju novih angiosala. Vrijednost tih investicija premašuje deset milijuna kuna, najavio je dr. Željko Plazonić.