Sjećanje na talijanskog autonomaša

DANAS ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA Muzejski trg postaje Trg Riccarda Zanelle?

Ljiljana Hlača

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Predsjednik Vijeća Andrej Poropat kaže kako se radi o prijedlogu Odbora za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća, na što je suglasnost dao i MO Brajda-Dolac, pa je ova točka uvrštena na sjednicu. Gradonačelnik Vojko Obersnel podržava ovu izmjenu 



RIJEKA  Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke na razmatranju će se naći prijedlog da se Muzejski trg preimenuje u Trg Riccarda Zanelle. Riccardo Zanella bio je političar, jednu godinu obnašao je dužnost predsjednika Slobodne Države Rijeka.


Riječ je o površini koja obuhvaća dio oko zgrade i samu zgradu Guvernerove palače u kojoj su smješteni Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te zgrada izgrađena do nje, u kojoj se nalazi Muzej grada Rijeke, a naziv Muzejski trg nosi rješenjem Gradskog vijeća od 1995. godine. S arhitektonskog aspekta navedena je površina sve samo ne trg, no sa sadržajnog aspekta svih ovih godina dobro je opisivala poziciju u gradu.


Dramatična povijest


Predlagatelj odnosno Odbor za mjesnu samoupravu uz odobrenje MO-a Brajda-Dolac navodi da je dio, ali i sama Guvernerova palača bila poprište dramatičnih povijesnih događaja koji su obilježili tzv. razdoblje riječkog pitanja od 1918. godine pa do 1924. godine te je zbog toga prikladnije da se taj dio grada preimenuje u Trg Riccarda Zanelle i to u znak sjećanja na »istaknutoga riječkog političara toga vremena«.




Ova promjena za dvije spomenute muzejske ustanove značit će nove adrese, puno posla jer tu promjenu treba provesti kroz dokumente, ali i dodatne troškove. Zbog svega toga vrlo se rijetko događaju ovakve intervencije.


S povijesnog aspekta tu je i samo ime. Treba li to Rijeci?


– Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka morat će promijeniti svoj Statut i svoje opće akte koji reguliraju njegov rad u slučaju da se u njima nalazi navedena adresa te provesti procedure upisa u sve potrebne registre Trgovačkog suda i Muzejskog dokumentacijskog centra – komentira ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić.


– Također, morat ćemo dostaviti podatke i izmjene svim našim partnerima u Hrvatskoj i inozemstvu u sklopu sedam EU projekata u kojima Muzej trenutačno sudjeluje, izvršiti izmjene na naše promotivne materijale, promjene moramo implementirati u novi vizualni identitet. To će nas koštati najmanje 15.000 kuna – dodala je ravnateljica.



Riccardo Zanella rodio se u Rijeci, srednju školu završio je u Rijeci, a studije na Višoj ekonomskoj akademiji u Budimpešti. Bio je na čelu Stranke autonomaša, svrgnuli su ga fašisti. Neki povijesni izvori drže da iza čitave akcije nasilnoga ulaska Talijana u Rijeku stoji upravo Riccardo Zanella. Gnjev građana izazvao je 20- tih godina 20. stoljeća kada se odlučio na privlačenje stranih ulagača prodajom luke i željeznice. Nakon aneksije Rijeke Italiji, odlazi u Beograd, a u vrijeme Drugoga svjetskog rata boravi u Parizu, gdje diplomatski lobira za obnovom neovisne države Rijeke. Nakon rata nije se vratio u Jugoslaviju, Rijeku. Umire u Rimu 1959. godine.



Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović komentirajući ovaj prijedlog nadodao je još i to da nije baš plodonosno rješenje da se na Muzejski trg nalijepi ime Riccarda Zanelle.


– Da je Zanella opstao, moramo biti iskreni, ne bi bio za to da se Rijeka pripoji Hrvatskoj. Više bi bio za Italiju – rekao nam je Dubrović.


– Sada u ovo vrijeme da se uzdiže jedna takva osoba po meni je trošenje energije, pravljenje cirkusa. Ne vidim nikakvu svrhu tomu. On je bio s nekog aspekta pozitivna osoba, ali s nacionalnog hrvatskog aspekta ipak negativna. Zanella je bio čovjek talijanskog kulturnog osjećaja, možda nekima zanimljiv zbog tog fiumanstva, tog otpora kroz autonomaštvo. Mi, muzealci ipak smatramo da je dobro da Rijeka ima Muzejski trg – zaključio je Dubrović.


Tradicija djelatnosti


U tom dijelu ima podršku i od ravnateljice Pomorskog muzeja Radić Štivić koja je kazala da će joj biti jako žao ako takva odluka prođe iako će je ispoštovati jer »baš Muzejski trg na kojem se nalaze dva muzeja, s tim imenom i tim djelatnostima čini idealnu simbiozu prostora i djelatnosti«, a s promjenom će lokacija izgubiti element indentifikcije.


– U ovom slučaju mislim da se na žalost gubi ona izreka »Nomen est omen« koja je ovdje zaista bila prisutna i donosila sve prednosti te simbioze i ukazivanja na dugu tradiciju muzejske djelatnosti u našem gradu, zaključak je ravnateljice.



Kada je riječ o imenu Riccardo Zanella ono se već jednom našlo kao točka na Gradskom vijeću. Bilo je to 2010. godine kada je Vijeće MO Školjić predlagalo da se lokacija u centru grada – sjeverno od Trga Svete Barbare, južno od Užarske ulice prema zapadu te prema istoku do Ulice šišmiš (riječ je površini koju okružuju uglavnom poslovne zgrade a koja nema ime) – nazove Trgom Riccarda Zanelle. Sve je bilo pripremljeno za to, no onda je prijedlog povučen bez nekog posebnog objašnjenja. Ali je zato ovo ime ostalo u bazi to jest u Fondu ulica i trgova za područje grada Rijeke.



Zatražili smo komentar i od predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata. Naime, interesiralo nas je kako se ta točka našla na dnvenom redu Vijeća. U njegovoj izjavi stoji da je riječ o prijedlogu Odbora za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća Grada Rijeke, a upravo je to instanca koja je jedina nadležna predlagati takvu odluku Gradskom vijeću Grada Rijeke.


– Kako je na taj prijedlog Odbora za mjesnu samoupravu potrebnu suglasnost dao i Mjesni odbor Brajda-Dolac, na čijem bi se području nalazio ovaj trg Gradsko vijeće ga je moralo uvrstiti u svoj dnevni red, izjavljuje Poropat.- Hoće li prijedlog biti i prihvaćen, saznat ćemo na sjednici Gradskog vijeća.


Očito je da se radi o temi koja izaziva reakcije, no činjenica je da je riječ o riječkoj povijesnoj figuri, a zaslužuje li trg ili ne, odlučit će gradski vijećnici – zaključio je naš sugovornik. U međuvremenu se o temi javno očitovao i gradonačelnik Vojko Obersnel u kojoj stoji da on podržava ovu izmjenu.