Blagdan Sv. Vida

DAN GRADA RIJEKE Doznajte što sve očekuje Riječane od 11. do 17. lipnja

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Riječani će i ove godine svečano dočekati i svečano slaviti dane zaštitnika svoga grada nizom vjerskih i kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja



RIJEKA Blagdan sv. Vida, nebeskog zaštitnika grada Rijeke, Riječke nadbiskupije i riječke katedrale, koji je i Dan Grada Rijeke, Riječani će i ove godine svečano dočekati i svečano slaviti nizom vjerskih i kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja. Program tradicionalnih Dana sv. Vida jučer su u riječkoj prvostolnici najavili mons. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida i Doris Šajn, voditeljica kabineta riječkog gradonačelnika.


Trodnevna duhovna priprema za blagdan u katedrali počinje 12. lipnja u 18 sati blagoslovom i podizanjem zastave sv. Vida uz nastup Gradske glazbe Trsat te zatim misom za obitelji koju će predvoditi mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i u 20 sati svečanim koncertom HNK Ivana pl. Zajca. Sljedećeg dana misu će u 18 sati predvoditi vlč. Mario Gerić, a nakon mise će uz stručno vodstvo Riječani moći obići katedralu. Uoči blagdana, 14. lipnja u 18 sati će svečanu večernju misu predvoditi nadbiskup Devčić, a misno slavlje vlč. Gerić. Nakon mise svečani je koncert Zbora »Schola Cantorum Rijeka«.


Na blagdan sv. Vida, 15. lipnja u katedrali će mise biti slavljene u 7 sati i u 9,30 na talijanskom jeziku, a svečana pontifikalna misa koju predvodi nadbiskup Devčić i na kojoj će Medalje sv. Vida biti dodijeljene zaslužnim vjernicima laicima počinje u 11 sati. Predvečer će u 18 sati od katedrale krenuti svečana procesija ulicama grada do Trga Riječke rezolucije gdje će svečano euharistijsko slavlje predvoditi mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski. Festival popularne duhovne glazbe, 10. Vidfest održat će se 16. lipnja u HKD-u na Sušaku u 20 sati – ulaz je besplatan, a prilozi publike bit će donirani Hospiciju »Marija Krucifiksa Kozulić«.




Dani sv. Vida, svjetovnim sadržajima će započeti već 11. lipnja i svakoga dana do 17. lipnja Korzo ili neke druge lokacije u gradu ispunjavati događanjima kojima će svoje stvaralaštvo predstaviti brojni i mali i veliki Riječani. Ukratko, Riječani za Riječane, i za posjetitelje Rijeke, i ove su godine zahvaljujući Gradskoj upravi priredili bogat program. Kako je rekla Šajn održat će se više od 50 različitih događanja od koncerata i izložbi do nastupa dječjih vrtića i škola, udruga građana, zatim gastro fešta, večer uličnih zabavljača, sportski sadržaji, naravno i svečana akademija u povodu Dana Grada Rijeke i blagdana sv. Vida.