Deset prijedloga općine Viškovo

Crna jama: Sanacija Sovjaka zahtijeva dodatnu zaštitu zraka i ljudi

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Općina Viškovo želi smanjiti utjecaj zahvata sanacije na najmanju moguću mjeru te osigurati pouzdane mehanizme za zaštitu mještana i okoliša za cijelo vrijeme trajanja sanacije ove ekološke kritične točke



VIŠKOVO  Općina Viškovo iskoristiti će javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš sanacije jame Sovjak, kako bi Primorsko-goranskoj županiji predložila deset dodatnih mjera koje je potrebno unijeti u Studiju, s ciljem dodatne zaštite okoliša, zraka i ljudi tijekom sanacije jame, najavljuje načelnica Viškova Sanja Udović. Ovim mjerama Općina želi smanjiti utjecaj zahvata na najmanju moguću mjeru te osigurati pouzdane mehanizme za zaštitu mještana i okoliša za cijelo vrijeme trajanja sanacije.


Općina predlaže postavljanje još jedne mjerne postaje za trajno mjerenje emisija u zrak, na poziciji jugoistočno od jame te dogradnju postojeće mjerne postaje, kako bi se kvaliteta zraka mogla mjeriti u svim vremenskim uvjetima. Pritom smatraju nužnim da postaje mjere emisije minimalno tri mjeseca prije početka i nakon završetka radova na sanaciji.


Svjetlosni signali


Rezultati mjerenja javno bi se objavljivali, a mjerne stanice koje će raditi 24 sata davat će usporedne podatke o mjerenju. Općina također predlaže mjerenje i u svim radnim prostorima oko jame, rezultati kojega moraju biti online dostupni nadležnim službama tijekom 24 sata.





Imajući u vidu da je jama Sovjak onečišćena i katranom, Općina Viškovo traži da se postupak obrade mekog katrana s vapnom provodi u zatvorenom prostoru s potrebnim filterima ili da se izvađeni katran izravno ukrca u cisterne ili specijalne kamione te odmah odveze. Time bi bio smanjen mogući utjecaj postupka solidifikacije – miješanja mekog katrana s vapnom, na kvalitetu zraka, drže u Općini. Posebnim zaštitnim mjerama treba se propisati i uspostava sustava i tehničke opreme koji će osigurati dovoljnu količinu vode nad odloženim otpadom u svim fazama sanacije, koja bi služila kao zaštita od emisija u zrak. Prijedlog je Općine da se za to koriste vodeni topovi ili kakva druga suvremena tehnologija.



– Smatramo da je ključno da stanovnici Viškova budu u svakom trenutku detaljno informirani o stupnju zaštite okoliša, sustavu praćenja emisija te aktivaciji i radu zaštitnih mehanizama kao i graničnim vrijednostima parametara koji se prate. Naš je prijedlog i da se na glavnim prometnim pravcima postave svjetlosni ili slični signali s informacijama o kvaliteti zraka, izjavila je načelnica Viškova Sanja Udović.


U Općini Viškovo smatraju da se zaštita okoliša i mještana može dodatno osigurati monitoringom sastava otpada koji se vadi iz jame. Traže i uspostavu sustava obavještavanja, i to osobnog, zvučnog, signalnog i putem medija, kao i osiguravanje dostatnih kapaciteta za eventualnu evakuaciju stanovništva u slučaju prekoračenja graničnih vrijednosti emisija.


– Kao mjeru zaštite dodatno smo Županiji uputili i prijedlog da se privremeno osigura alternativni smještaj za vrijeme onih faza projekta u kojima se očekuju povećane vrijednosti emisija ili ako su granične vrijednosti prekoračene u duljem periodu, dodaje načelnica Udović.


Video nadzor


Budući da ekstremno visoke temperature tijekom ljeta mogu dovesti do pojave neugodnih mirisa, da ne kažemo smrada, Općina predlaže obustavljanje radova u tom razdoblju, pri čemu bi se temperaturna granica, duljina nepovoljnog razdoblja te način praćenja vremenskih prognoza trebali odrediti studijom.


Općina Viškovo smatra nužnim uspostavljanje sustava video nadzora izvođenja radova koji bi bio online dostupan nadležnim službama, prije svega vatrogascima i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.