Polazak s Prevlake

Crikveničanin krenuo u avanturu života: Biciklom povezuje četiri ruba Hrvatske

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Zubčić će u idućih devet dana biciklom spojiti najjužniju zemljopisnu točku Lijepe Naše, rt Oštro, zatim najzapadniju točku, rt Lako kod Bašanije, najsjeverniju Žabnik kod Svetog Martina i najistočniju, Rađevac u Iloku 



CRIKVENICA – Biciklist Mario Zubčić danas je krenuo s najjužnije točke Hrvatske, rta Oštro na poluotoku Prevlaci i u sljedećih devet dana biciklom planira spojiti četiri krajnje zemljopisne točke zemlje. Jučer su mu na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici sponzori projekta poželjeli puno sreće i lijepo vrijeme sljedećih dana kako bi uspješno stigao do cilja.


Razvoj cikloturizma


Na glavnom crikveničkom trgu jučer su se okupili biciklist Mario Zubčić i njegov tim te svi pokrovitelji projekta »Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem uz podršku GIANT Hrvatska«. Zubčić se osvrnuo na pripreme koje je prošao i na nadolazećih devet dana.– Pripreme su bile ubitačne, odradio sam jake treninge kroz cijelu Hrvatsku. Što se tiče projekta, nadam se prvenstveno dobrim vremenskim uvjetima, prije svega bez bure, naglasio je biciklist te se zahvalio svima koji su ga podržali. I organizator projekta i direktor »aha marketinga« Žarko Stilin zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji ove priče i rekao kako se nada da će i zadnji dan biti jednako uzbuđeni kao i prvi.

A mnogi koji su pružili financijsku podršku projektu, došli su Zubčiću pružiti i moralnu podršku dan prije starta. Velika podrška biciklistu bio je njegov šef, direktor VIO Žrnovnice Crikvenica Vinodol Igor Uremović koji mu je u ime tvrtke poželio puno sreće. U ime poduzeća Murvica se obratio direktor Jevgenij Prpić, a u ime Eko murvice Mario Jelčić koji su izrazili zadovoljstvo podrškom projektu koji promovira zdrav način života te ljepote Hrvatske.


Direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić naglasila je promotivnu vrijednost projekta jer »Crikvenica i Hrvatska stvarno jesu raj za bicikliste«. Direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov također je istaknula značaj projekta za turizam.– Biciklizam je značajan segment ponude Kvarnera koji privlači turiste – rekla je.

Simbolika 2020.


Župan Zlatko Komadina rekao je kako se ovime doprinosi razvoju zdravstvenog turizma koji je od velikog značaja za ovo područje te dodao kako PGŽ aktivno radi na razvoju cikloturizma.– Želimo se pozicionirati na biciklističku kartu Europe, rekao je Komadina. I crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina naglasio je promotivni i zdravstveni aspekt projekta i Zubčiću poželio puno uspjeha.Osim što će realizacijom ovog projekta Zubčić ispuniti dječački san, promovirat će i Hrvatsku kao cikloturističku destinaciju. Kao početak vožnje odabran je 9. svibnja jer se tada obilježava Dan Europe. Zubčić će u idućih devet dana biciklom spojiti najjužniju zemljopisnu točku Lijepe Naše, rt Oštro, zatim najzapadniju točku, rt Lako kod Bašanije, najsjeverniju Žabnik kod Svetog Martina i najistočniju, Rađevac u Iloku. Treba naglasiti da će biciklist voziti oko 200 kilometara svaki dan, a ukupno će prijeći 2020 kilometara, što je simbolično jer 2020. Hrvatska će predsjedati Europskom unijom, a Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture.

Projekt su podržali i ACI marina, Valamar, HEP i velik broj turističkih zajednica diljem Hrvatske. Izuzev Zubčića i Stilina, tim projekta čine predsjednik Udruge AHA Ivan Antić, vozač i ciklomehaničar Milivoj Antić, vozač i planer ruta Davor Ivčić, dizajn Boris Krpan, snimatelj projekta Karlo Marković, fotograf projekta Jan Mastrović, administratorica projekta Miljenka Mataija, te zadužen za odnose s javnošću Dino Udović.