Svečanost

CTK Rijeka uručio nagrade darovitim učenicima, polaznicima Budi++ naprednih radionica

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



U Centru tehničke kulture Rijeka na tradicionalnom druženju pokrovitelja, donatora, djelatnika, suradnika i volontera „CTK RI Start“ osim što su predstavljeni ostvareni rezultati i prezentirani doprinosi svih sudionika te najavljeni planovi za 2020. godinu, uručena su priznanja i nagrade za osvojena mjesta na državnim i europskim natjecanjima u 2019. godini, polaznicima radionica za darovite učenike, polaznikeradionica „Budi++“ što se redovno tijekom školske godine održavaju u Centru tehničke kulture Rijeka.


Nagrade darovitim učenicima uručili su zamjenik župana Petar Mamula te zamjenik gradonačelnika, Marko Filipović. Na uručenju nagrada prisustvovali su upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, Renata Gubić te zamjenica ravnateljice Ureda za udruge, Vesna Lendić Kasalo i drugi uvaženi gosti.


Nagrade i pohvalnice na državnom natjecanju iz informatike su dobili:




Jakova Tomasić (4. srednje) koji je osvojio prvo mjesto za svoju aplikaciju Learn aChord, android aplikacija koja je primarno namijenjena glazbenicima te učenicima glazbenih škola. Na zabavan i interaktivan način korisnik može vježbati slušno prepoznavanje intervala, akorda i tonova te trenirati glazbeni sluh. Osim prvog mjesta, osvojio i treće mjesto u kategoriji Osnove informatike za strukovne škole.


Antonio Erdeljac (3. razred SŠ) osvojio je drugo mjesto za aplikaciju CityCoin – platforma za stvaranje pametnog grada. Uzorom na funkcije kartice pametnih gradova poput Rijeka City Card kojom se omogućuju plaćanje autobusnih linija, parkinga i manjeg shoppinga dolazimo do više razine razvoja pametnih gradova. CityCoin omogućuje jednostavnu integraciju jednog grada u sustav pametnih gradova kroz web i mobilnu aplikaciju.


Simeon Stefanović (1.razred SŠ) osvojio je četvrto mjesto u kategoriji Logo na Državnom natjecanju i 6. mjesto u kategoriji Primjena algoritama za 8. razred te treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi.


Marin Kupanovac (7.razred OŠ) osvojio je drugo mjesto u kategoriji Logo za 6. razred na Državnom natjecanju i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi.


Jakov Celin (8.razred OŠ) je osvojio drugo mjesto u kategoriji Logo za 7. razred na Državnom natjecanju


Europsko natjecanje u naprednoj edukacijkoj robotici MakeX European Open 2019.


Erik Mikšič (8.razred) i Ivan Gabriel Šemper (8.razred) osvojili su četvrto mjesto na europskom natjecanju u naprednoj, edukacijskoj, robotici MakeX European Open 2019.


Polaznici svake godine postižu odlične rezultate na brojnim natjecanjima – od Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, LOGO lige, Croatian Makers Lige sve do državnog natjecanja iz informatike. Osim što se natječu i postižu sjajne rezultate oni se kroz volonterske aktivnosti u Code klubu bave vršnjačkim učenjem te promicanjem važnosti tehničkih znanja i vještina u današnjem društvu. U projekt je na godišnjoj razini uključeno preko 400 djece i mladih.


„U Centru tehničke kulture Rijeka stvorili smo poticajnu okolinu za jačanje digitalne pismenosti i uključenosti svih naših građanki i građana, a našim programima kroz cijelu godinu pokrivamo sve skupine. Nedavno je osamdeset i pet umirovljenika u Gradu Rijeci dobilo svoje diplome, dok su danas djeca, daroviti učenici i polaznici Budi++ naprednih radionica programiranja dobiti zaslužene pohvalnice i nagrade Centra tehničke kulture Rijeka kao znak pažnje za rezultate koje su osvojili na državnim i europskim natjecanjima.


Godinama Centar kroz mentorstvo pruža podršku djeci, potičemo ih i pratimo na natjecanjima. Oduvijek inzistiramo na visokim standardima u radu i posvećeni smo očekivanju korisnika, pa su i rezultati neizostavni, istaknula je direktorica CTK Rijeka, Olivera Stanić.


S trenutnih trideset projekata, u Centru tehničke kulture Rijeka imaju pune ruke posla i ovu godinu. Vjeruju u uspjeh jer Centar ima tim od 14 zaposlenih i 5 stalnih volontera te dobre partnere s kojima surađuju kroz različite projekte.


Centar tehničke kulture Rijeka u 2020. godini nastavlja s postojećim projektima, a u planu je i realizacija novih. Aktivnosti informatike, robotike i tehničke kulture proširuju na djecu od 3 do 6 godina, uvode nove radionice u kojima će djeca istraživati svijet mašte, igara i ilustracije te postojeće obogaćujemo novim sadržajima i opremom.


U pripremi su novi projekti kroz koje će se aktivno raditi na povećanju zapošljavanja svih ugroženih skupina na tržištu rada, posebno mladih, a cilj je intenzivirati suradnju s poslodavcima. Želja je što više građana uključiti u istraživanje i digitalizaciju kulturne baštine Rijeke i okolice te aktiviranje djece i mladih u prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici.