Projekt donosi uštedu

ČAVLE Energetska obnova Doma kulture ide iduće godine

Sanja Gašpert

Dom kulture u Čavlima – druga faza završena sedamdesetih godina prošlog stoljeća / Snimio Sergej DRECHSLER

Dom kulture u Čavlima – druga faza završena sedamdesetih godina prošlog stoljeća / Snimio Sergej DRECHSLER

Projektom će se kompletno obnoviti krov, fasada i stolarija, ugraditi toplinska izolacija na podove i na stropove prema vanjskim prostorima, a u unutrašnjosti će se kompletna rasvjeta zamijeniti novom energetski učinkovitom led rasvjetom



ČAVLE Krajem ove, a najkasnije početkom sljedeće godine trebao bi početi projekt energetske obnove Doma kulture u Čavlima, vrijedan 4,5 milijuna kuna. Prema riječima načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić, projektom će se kompletno obnoviti krov, fasada i stolarija, ugraditi toplinska izolacija na podove i na stropove prema vanjskim prostorima, a u unutrašnjosti će se kompletna rasvjeta zamijeniti novom energetski učinkovitom led rasvjetom.


– Rezultat energetske obnove bit će novi vizualni identitet zgrade te ušteda od 70 posto u energentima. Energetska obnova je i naša obaveza sukladno europskim direktivama i obvezama koje smo preuzeli akcijskim planom energetski održivog razvitka Općine Čavle i potpisom sporazuma gradonačelnika i načelnika. Kroz ovaj projekt informirat ćemo mještane o benefitima energetske obnove i mogućnostima financiranja iz EU fondova. Energetskom obnovom ne samo da se smanjuju emisije ugljičnog dioksida već se povećava i ugodnost boravka i rada te se znatno se smanjuje i potrošnja energenata što u konačnici dovodi do ušteda u računima, kaže načelnica Cvitan Polić. Dodaje kako je ugovor za projekt tek potpisan, predstoji rebalans proračuna kojim će Općina Čavle omogućiti početak realizacije projekta. Slijedi zatvaranje financijske konstrukcije, postupak javne nabave i ugovaranje radova.



Dom kulture Čavle izgrađen je u dvije faze – prva faza započela je pedesetih godina prošlog stoljeća, a projekt je napravio Zdenko Sila. Dom su gradili mještani volonterskim radom, a pritom su kao materijal koristili kamenje sa starih mlinova s Donje Orehovice. U toj prvoj fazi izgrađen je dio koji danas čine caffe bar, pošta, stara vijećnica i banka. Druga faza završena je sedamdesetih godina i tada je napravljen hol i sala Doma s krovom. Stolarija Doma promijenjena je krajem devedesetih godina i to je ujedno bila zadnja obnova zgrade.





– Ukoliko bi sve bilo idealno, obnova bi mogla početi već ove jeseni, no izglednije je ipak proljeće sljedeće godine, s obzirom da će ovi radovi uvelike ovisiti i o vremenskim uvjetima. Ukupna vrijednost investicije je 4,5 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 4,2 milijuna kuna, a odobrena su nam sredstva u visini od 1,5 milijuna kuna. Razliku od tri milijuna kuna planiramo kandidirati na druge natječaje, poput natječaja MRRFEU za sufinanciranje EU projekata, kako bi ovu veliku investiciju što lakše realizirali, kaže Cvitan Polić.


Inače, Općina Čavle ove godine planira izraditi projekt unutrašnje rekonstrukcije Doma i time definirati i njegovu buduću namjenu.


– Za sada imamo nekoliko ideja, ali tek uz pomoć stručnjaka vidjet ćemo koje se od njih mogu i realno ostvariti. Svakako je jedna od ideja sjedište Općine opet vratiti u Dom, iz praktičnih razloga, na jednom mjestu nalazile bi se sve službe – od Općine do pošte, banke i drugih, a za same djelatnike to bi preseljenje značilo bolje radne uvjete, s većim prostorijama i više dnevnog svjetla. Projektom moramo sačuvati salu i njezinu izvrsnu akustiku, dok se o budućem izgledu hola još pregovara, no, želja je da sam hol ima puno veću ulogu nego što ima danas. Nakon energetske obnove Doma prvi sljedeći projekt bit će zamjena kotlovnice, rekonstrukcija kompletnog sustava grijanja i prelazak na energetski učinkovitiji plin. Ova investicija započet će niz rekonstrukcija koje zgrada poput Doma zaslužuje, isto kao i mještani koji su Dom volonterski gradili i oni koji danas s Domom svakodnevno žive, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.