Epidemija

Broj zaraženih od gripe u Rijeci nešto je niži nego u ostatku Hrvatske, ali se povećava

Barbara Čalušić

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednjem tjednu prijavljeno je 128 novih slučajeva gripe dok je od početka ove sezone gripe prijavljeno sveukupno 170 zaraženih



RIJEKA Epidemija gripe u Hrvatskoj je u uzlaznoj fazi, a u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, plato epidemije koji će trajati nekoliko tjedana očekuju tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.


U Primorsko-goranskoj županiji u posljednjem tjednu prijavljeno je 128 novih slučajeva gripe dok je od početka ove sezone gripe prijavljeno sveukupno 170 zaraženih.


– PGŽ još uvijek ima nižu incidenciju gripe u odnosu na druge županije, no broj slučajeva se ipak povećava o čemu svjedoči i posljednji tjedan. Za očekivati je da će pojavnost rasti u predstojećim tjednima.




Među potvrđenim slučajevima i dalje najviše slučajeva gripe tipa A, podtip H1N1, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.


Najveći broj slučajeva gripe zabilježen je u Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj županiji.