Izbor

Borka Reljac na čelu Centra za kulturu Kostrena

Barbara Čalušić



Borka Reljac ravnateljica je novo osnovanog Centra za kulturu Kostrena koji bi trebao početi s radom u ožujku. Reljac se jedina prijavila na natječaj Općine Kostrena, a njezino imenovanje potvrdilo je Općinsko vijeće Kostrene na svojoj posljednjoj sjednici većinom glasova vijećnika. Suzdržani su bili jedino vijećnici HDZ-a čiji Darko Tonković poručio da ova stranka neće podržati izbor ravnateljice Centra za kulturu Kostrena.


– Nećemo podržati ovaj prijedlog jer ni dosad nismo bili suglasni za osnivanje ove ustanove, a ne zbog osobe koja je predložene za ravnateljicu Centra, rekao je Tonković.


Prema riječima kostrenskog načelnika Dražena Vranića, Centar za kulturu Kostrena je ustanova koja je zamišljena kako bi se objedinila sva kulturna događanja koja se odvijaju na području Općine Kostrena, a dosad su bila u organizaciji udruga i općinskih tijela poput Odbora za kulturu.




– Na taj način omogućit ćemo da se sve odradi puno kvalitetnije. Isto tako Centar će se kao pravna osoba moći prijavljivati na natječaje za sredstva koja dodjeljuje primjerice resorno ministarstvo, što dosad nije bilo moguće. Isto tako, osnovni smisao Centra za kulturu je njegova uloga kao nositelja interpretacijskog centra Kuće kostrenskih pomoraca. To je modalitet kroz koje ćemo riješiti funkcioniranje Kuće, a s obzirom da je počeo natječaj u sklopu urbane aglomeracije mislim da bi taj projekt trebao uskoro krenuti u realizaciju, objašnjava Vranić koji smatra da će Centar za kulturu Kostrena omogućiti jednostavnije i transprentnije organiziranje događanja u kulturi na području Kostrene.


– Kad je riječ o sredstvima koja se izdvajaju za kulturu, a to je svojevremeno bilo i vijećničko pitanje, treba razlučiti sredstva koja odvajaju za Centar za kulturu i ona koja se odvajaju za natječaje za javne potrebe u kulturi na koje se javljaju naše udruge. Centar će u proračunu imati iznos ove godine od oko 700 tisuća kuna što pokriva organiziranje raznih događanja koja su prije osnivanja Centra bila na više pozicija u proračunu, a sada su stavljena na jedno mjesto. Nije došlo do bitnih izmjena, izuzev iznosa plaće za ravnateljicu koja će biti jedina zaposlena dok ne zaživi Kuća pomoraca, dodaje Vranić.


Centar će početi s radom početkom ožujka, zasad sa sjedištem u općinskoj zgradi, a nakon toga u staroj školi u Svetoj Barbari gdje bi trebala biti smještena Kuća kostrenskih pomoraca.


Nova ravnateljica Borka Reljac dosad je radila u općinskoj službi kao viša stručna suradnica za socijalnu i zdravstvenu skrb i društvene djelatnosti, a u životopisu je istaknula da je njezin rad na tom mjestu od 2015. godine do danas ocjenjivana najvišom ocjenom. Završila je Visoku učiteljsku školu u Rijeci i Pomorski fakultet u Rijeci.