Unikatni satovi i kalendari izloženi u kastavskoj Loži

Boris Rajković i Andreja Jandrečić pobjednici Festivala vremena

Andrej Petrak

Brojni posjetitelji imali su prilike razgledati fascinantne mjerače vremena, što su ih izradili umjetnici iz cijele Hrvatske, ali i svjedočiti izradi živopisnih satova i kalendara na "licu mjesta"



KASTAV – Satovi ubijaju vrijeme, smatrao je William Faulkner, ali sa slavnim američkim romanopiscem ne bi se složili svi oni koji su u nedjelju u kastavsku Ložu donijeli svoje vrijeme u obliku satova i kalendara, na drugom izdanju Festivala vremena, u organizaciji udruge Idividi. Ova je originalna manifestacija ponovo privukla brojne posjetitelje, koji su imali prilike razgledati unikatne mjerače vremena, što su ih izradili umjetnici iz cijele Hrvatske, ali i svjedočiti izradi živopisnih satova i kalendara na “licu mjesta” u sklopu ex tempore radionice.


Kutak za stare ure


Sudionici ex tempore radionice mogli su koristiti materijale po želji, a jedino što je bilo bitno jest da satovi rade, odnosno da pokazuju vrijeme. Najviše glasova publike osvojio je sat Borisa Rajkovića, a nagrađenom autoru pripalo je i 1.500 kuna, prikupljenih tombolom. Stručni žiri odlučio je kako je najbolji rad ex tempore radionice onaj Andreje Jandrečić, koja je izradila sat od raznolikih materijala štetnih za okoliš, koje je pronašla tog jutra u kastavskoj šumi. Jandrečić je tako dobila priliku organizirati izložbu u Atelieru Galeriji Lokvina Saše Jantoleka, u sklopu trećeg Festivala vremena sljedeće godine. 



Posjetitelji Festivala vremena mogli su zaigrati i tombolu, a svaki kupljeni listić služio je ujedno i kao glas za najbolji izložak, čime su ušli u konkurenciju za osvajanje najbolje ocijenjenog mjerača vremena. Najsretnijim bio je posjetitelj s listićem broj 796487. Sretni je dobitnik osvojio najbolji izloženi rad po glasovima publike, a riječ je o satu Borisa Rajkovića. Vlasnik izvučenog listića može se javiti Tamari Biro na broj telefona 091/223-3607 kako bi preuzeo vrijednu nagradu.





Festival vremena ove je godine ponudio i kutak za stare satove, gdje su svi koji imaju nekakav stari sat ili kalendar kod kuće, ili kod svojih nonića, mogli izložiti svoj mjerač vremena i tako ga pokazati javnosti. Bilo je tu stvarno fascinantnih satnih mehanizama, uključujući jedan antikni srebrni džepni sat, te repliku starog njemačkog sata s tornja.


Sat za ispunjavanje želja


Kastavsku Ložu krasili su satovi lampe, “bubamare”, sat u slici ili u obliku pikado ploče, ali i prave skulpture u koje su smješteni satni mehanizmi. Jedinstveni “sat za ispunjavanje želja” izložila je Andreja Jandrečić, studentica kiparstva na riječkoj akademiji primijenjenih umjetnosti.



– Odlučila sam napraviti sat potaknuta razmišljanjem o različitim željama koje ljudi imaju. Svakome tko zaželi želju i stavi ovaj sat na glavu, garantirano je da će u trenutku fotografiranja njegova želja biti zapisana, a potom i ostvarena u najkraćem mogućem roku, objašnjava Jandrečić.


Na sjajnu ideju došao je i kastavski umjetnik Marko Valjak, izloživši sat koji pluta u vodi.


– Sat je dio veće instalacije koju želim napraviti u moru. Sama kugla u kojoj je smješten satni mehanizam predstavlja mjehur zraka, koji ima svoje vrijeme putovanja od dna do površine, ali trenutno je zaustavljen u prostoru u sredini, kaže Valjak, koji je izložio i sat izrađen od različitih drvenih naplavina koje je pokupio s plaže.


U sklopu programa u Galeriji atelieru Lokvina Saše Jantoleka otvorena je izložba prošlogodišnjih pobjednika ex tempore radionice Marka Šošića i Mišela Periše. Šošić je izložio svoje slikarske radove, a kako je pojasnio, riječ je o ambijentima i prostorima koje sanja i kasnije interpretira kao slike.


Sanjivi svjetleći ambijenti


– Koristim dva različita sloja boje, a nakon akrilika nanosim poseban fosforescentni pigment, koji svijetli u mraku. Slike tako, poput sna, sasvim različito izgledaju pri dnevnom svijetlu i u mraku, kaže Šošić.


Periša, student riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, u šali kaže da nema snove, nego ih živi, pa su njegove skulpture zapravo vertikalni objekti u kojima je sadržan trenutak vremena u kojem se događa određena akcija.