Preuzimaju poslove

Boras Mandić zahvalio Vladi što provodi decentralizaciju, PGŽ preuzima 169 državnih službenika

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Od prvog siječnja iduće godine županijska uprava preuzima na sebe sve poslove koje je dosad obavljala državna uprava sa svojim ispostavama u ovoj regiji, a to konkretno u Primorsko-goranskoj županiji znači da će i preuzeti veliku većinu od 169 zaposlenih u uredima državne uprave diljem PGŽ. Naime, od tog broja 38 zaposlenih ima uvjete za mirovinu, ali visina otpremnine još nije određena, pa će se o tome znati narednih dana i tjedana, najavili su u Rijeci ministar uprave Ivan Malenica i podžupan Marko Boras Mandić nakon sastanka na kojem su dogovoreni detalji te reforme za područje PGŽ.


– Preduvjet za ovu reformu bila je izmjena jednog ključnog zakona, ali i 66 posebnih propisa, no to je obavljeno početkom godine, a sada je bitno da će u proračunu za 2020. biti osigurana sva sredstva za provedbu reforme, te naravno otpremnine za zaposlene koji imaju uvjete za mirovinu, rekao je ministar Malenica.


Očekujemo da sustav bude efikasniji, a preporuka je svim županijama, pa tako i Primorsko-goranskoj županiji, da se poslovi preuzmu u okviru postojećih prostora i ureda, dodao je.




– Bitno je da je Županija potpuno spremna za preuzimanje ovoga posla, da će na vrijeme preuzeti i poslove i zaposlene, a što je najvažnije korist će u prvom redu imati građani koji će od 1. siječnja sve poslove moći obavljati na jednom mjestu, bez šetanja po šalterima i zgradama, rekao je Malenica.


Reformu podržava i podžupan Marko Boras Mandić:


– Svi mi koji smo oduvijek zagovarali decentralizaciju, sad je imamo prilike i provesti. Uvjeren sam da će sustav sada biti efikasniji samim time što će biti bliži građanima, a sve bez dodatnih troškova. Zahvaljujemo Vladi što je krenula sa ovakvom reformom, kazao je Boras Mandić.


Na kraju, zadovoljstvo je iskazala i aktualna pročelnica ureda državne uprave u PGŽ, Ingrid Mrđen:


– Veselimo se budućnosti, i smatramo da je ovo dobitna kombinacija i za građane, i za Županiju, a i za naše urede državne uprave, zaključila je.