Put do Australije

Bivši engleski vatrogasac sa svojim psom putuje oko svijeta – triciklom. Jutros su prošli kroz Rijeku

Martina Jednobrković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



Martin Hutchinson, bivši vatrogasac iz Manchestera i njegov vjerni pratitelj Starskay, mješanac labradora i border coolija, krenuli su 2006. godine u Meksiku na dug i neizvjestan put, ali s jasnim ciljem – ukazati ljudima diljem svijeta da je okoliš u kojem živimo onečišćen više nego što mislimo i probuditi ekološku svijet kod ljudi.


U devet godina propješačio je 34.000 kilometara, obišao 21 zemlju i u 692 škole pričao učenicima kako je „majka zemlja jedino i najvrijednije što imamo“.


Prije tri godine Martin i Satskay iz Velike Britanije krenuli su na novi put – preko Starog kontinenta pa sve do Australije u koju planiraju stići najkasnije 2030. godine. I to na ležećem triciklu.




Prije tjedan dana stigli su u Hrvatsku i od Umaga se krenuli spuštati uz Jadransku obalu. Tako su stigli i do Rijeke. Ugostili su ih i riječki vatrogasci, a zatim su Martin i Satskay jutros krenuli prema Sloveniji.


Kroz koji mjesec vratit će se u Hrvatsku. Martinovu priču moći ćete pročitati i u tiskanom izdanju Novog lista, a snimili smo i trenutak kada je jutros Martin propedalirao, a Satskay protrčao, pored zgrade Novog lista, gdje su, pozdravljajući Supila, krenuli put Slovenije.