Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Špajza

Bez ambalaže i bacanja hrane: Otvorena prva Zero Waste trgovina u Rijeci

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2018. u 10:32 2018-08-02T10:32:00+02:00

Ovdje se trude da sva pakiranja budu biorazgradiva tako da ćete odabranu količinu doma odnijeti u papirnatim vrećicama ili preslatkim staklenkama

RIJEKA U Rijeci je otvorena  inovativna i ekološki osviještena trgovina u vlasništvu dvije zaljubljenice u ekologiju koje su vođene svjetskim trendovima odlučile uložiti svoje vrijeme, trud i novac kako bi u Rijeku dovele prvu »zero waste« trgovinu »Špajza«.

– Od malena sam bila uključena u rad udruge za zaštitu okoliša, tako da oduvijek tražim načine na koje mogu pridonijeti očuvanju okoliša, a jedan od njih je smanjenje otpada. Tako da sam u dogovoru s kolegicom koja je također volontirala u istoj udruzi odlučila otvoriti ovu trgovinu koja održava ekološke standarde, ispričala nam je Ana Kovačević koja je uz Dinu Benazić vlasnica simpatične eko trgovine.

Naime, ovdje možete kupiti sve namirnice u količini koja vam je potrebna budući da je sve u dućanu u rinfuzi, što umanjuje količinu ostataka hrane, a i nepotrebnih plastičnih pakiranja i ambalaže u kojima inače hrana dolazi. Ovdje se trude da sva pakiranja budu biorazgradiva tako da ćete odabranu količinu doma odnijeti u papirnatim vrećicama ili preslatkim staklenkama.

Ove djevojke nisu zaboravile ni na društvenu korisnost, tako da svoje dobavljače traže u Hrvatskim OPG-ovima putem kojih podržavaju i razvoj hrvatskih malih poduzetnika. Iako naglašavaju kako su se pokušale zadržati na Rijeci i okolici pri odabiru OPG-ova, zbog želje za što razvrsnijom ponudom proširili su potragu na cijelu Hrvatsku.  Projekt su razvile u sklopu riječkog Start up inkubatora gdje su kao osma  generacija  generirale  ideju i razvijale je.

 

špajza, Rijeka, zero waste, trgovina,

G0108MG8

–  Proces razmišljanja i stvaranja ideje tekao je prirodno, nekako se sve svemirski posložilo, kazala je Ana dodavši kako im je za samo pisanje projekta i pretvaranje ove ideje u stvarnost trebalo samo malo više od godinu dana, dok su ovaj prostor uspjele urediti i osposobiti za samo mjesec i pol. 

U  »Špajzi«  svatko može pronaći nešto za sebe i to u količini koju sam određuje znajući da je to prihvatljivo i za društvo i za okoliš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.