Živi zid

Bazne stanice u Kostreni stavljene bez uporabnih dozvola?

Barbara Čalušić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

HAKOM je dvaput mjerio zračenje, i to na dva mjesta pored škole i vrtića,  2010. i  2016. godine,  kad su na dvorani već bile postavljene sve tri bazne stanice. U oba slučaja mjerenja su pokazala vrijednosti daleko manje od dozvoljenih, kaže načelnik  Vranić



KOSTRENA U Živom zidu Primorsko-goranske županije zabrinuti su zbog potencijalnog zračenja baznih stanica koje su postavljene na Sportskoj dvorani Kostrena koja se nalazi u neposrednoj blizini Dječjeg vrtića »Zlatne ribice« i Osnovne škole Kostrena. O tome su ih, kako tvrdi Antonio Dražović iz Živog zida PGŽ-a, obavijestili roditelji sedmero polaznika vrtića i škole, zabrinuti za zdravlje svoje djece.


– Problem su dvije bazne stanice koje su postavljene u blizini kostrenskih vrtića i škole na krovu Sportske dvorane Kostrena i za koje sumnjamo da uopće imaju uporabnu dozvolu. Prvotno je na sportskoj dvorani Kostrena bila jedna bazna stanica i za nju je, kako nam je rekao načelnik Kostrene, ishodovana uporabna dozvola. Mi se već tjednima pokušavamo naći s načelnikom da nam pokaže uporabne dozvole za dvije nove bazne stanice, no s obzirom da nam je mogući sastanak u Općini Kostrena obećan tek za idući tjedan, odlučili smo se prije toga upozoriti javnost. Naime, na probleme s baznim stanicama na Sportskoj dvorani Kostrena upozorili su nas roditelji sedmero djece, polaznika vrtića i škole u Kostreni, koji su se zabrinuli jer se njihova djeca žale na glavobolju i vrtoglavice – rekao je Dražović.


S druge strane, kostrenski načelnik Dražen Vranić tvrdi da prvi put čuje za akciju Živog zida te da ga nitko od njegovih članova nije kontaktirao u vezi s baznim stanicama na Sportskoj dvorani Kostrena. – Točno je samo da je jedan roditelj učenika koji pohađa Osnovnu školu Kostrena kontaktirao našeg vijećnika Željka Linšaka i zatražio sastanak koji je i dogovoren za sljedeću srijedu. Moja vrata su uvijek otvorena, no zasad me nitko iz Živog zida nije kontaktirao ni prvi put – naglašava Vranić.

Kako dodaje, na kostrenskoj dvorani nalaze se tri bazne stanice. Jedna je postavljena 2007. godine, druga 2008. godine, a posljednja 2014. godine. Ugovore s operaterima sklopilo je Komunalno društvo Kostrena koje upravlja Sportskom dvoranom Kostrena, dok je HAKOM dvaput obavio mjerenja na zračenja koja su pokazala znatno niže vrijednosti zračenja od dozvoljenih.




– Kao što znate, takve se bazne stanice nalaze na brojnim zgradama. Mi u Kostreni dosad nismo imali nikakvih pritužbi po tom pitanju, no svakako smo spremni saslušati sve zahtjeve roditelja dok smo od KD-a Kostrena zatražili detalje oko stanica koje se nalaze na Sportskoj dvorani Kostrena. HAKOM je dvaput mjerio zračenje, i to na dva mjesta, pored škole i vrtića. Prvo je mjerenje obavljeno 2010. godine, a drugo 2016. godine, dakle kad su na dvorani već bile postavljene sve tri bazne stanice. U oba slučaja mjerenja su pokazala vrijednosti koje su daleko manje od dozvoljenih – dodao je Vranić.