Tradicija

Badnjak po julijanskom kalendaru obilježen uz lignje i vino na Koblerovom trgu

Marinko Glavan

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA – Pjesmom, plesom i podjelom 1.500 porcija liganja, te nekoliko tisuća čaša vina, po deveti put je na Koblerom trgu organizirano obilježavanje Badnjaka po julijanskom kalendaru, u organizaciji Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpska pravoslavna crkvena opština u Rijeci i Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ – Pododbora Rijeka.


Na obilježavanju Badnjaka nastupile su članice Pjevačkog društva KUD-a Vreteno, izvodeći tredicionalne plesove i blagdanske pjesme.



– Ovo je već tradicionalno okupljanje, kao uvod u proslavu Božića, na kojemu se dijeli posna hrana svim ljudima dobre volje, našim sugrađanima, bez obzira jesu li pravoslavne, katoličke ili neke druge vjeroispovijesti ili pak ateisti. Prethodila mu je liturgija u Pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Rijeci, a u večernjim satima, također već po tradiciji, pali se badnjak u crkvi Svetog Đorđa na Bulevardu, na Sušaku. Dijelovi Badnjaka, zajedno sa slamom, odnose se kućama i na Božić se u tu slamu stavljaju bomboni i slatkiši koje djeca traže. Pečemo i božićni, beskvasni kruh, u kojemu je sakriven novčić, te se zatim taj kruh razlomi i podijeli unutar obitelji i kruga prijatelja, a onaj tko pronađe novčić, vjeruje se, u idućoj će godini imati mnogo sreće. Sve su to tradicionalni običaji vjernika pravoslavne vjeroispovijesti koje na ovaj način nastojimo očuvati – kazao je u ime organizatora Mile Opačić.




Zakuska / Foto D. Škomrlj


Zakuska / Foto D. Škomrlj



Kao predstavnik Grada Rijeke obilježavanju Badnjaka prisustvovao je pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je čestitao Božić svima koji ga slave po julijanskom kalendaru.