Prezentacija na Pantovčaku

BUDIMO NA “MI” Projekt EPK predstavljen diplomatima. Kanađani, Kinezi i Irci već iskazali želju za suradnjom

Irena Frlan Gašparović

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Cilj prezentacije na Pantovčaku, kojoj se odazvalo 50-ak diplomata, bilo je upoznati predstavnike diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj s dosadašnjim pripremama grada Rijeke i planovima za naredno razdoblje



ZAGREB Veleposlanicima se obično obraćaju s »vaša ekselencijo«, no Rijeka ih je pozvala – »Budimo na Mi«.


Stranim diplomatima akreditiranim u Hrvatskoj je u Uredu predsjednice predstavljen projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine, pri čemu im je upućen poziv na suradnju i razmjenu ideja. Drugim riječima, da s Rijekom, koja je prvi hrvatski grad s ovom titulom, budu »na mi« – da surađuju, da daju sugestije, omoguće povezivanje svojih država s projektom »Rijeka 2020«.


Titula Europske prijestolnice kulture veliko je priznanje Rijeci, ali i obveza, kazala je okupljenim diplomatima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naglasivši posebno da je Rijeka njezin rodni grad. Podsjetila je da Rijeka ima dugu tradiciju u razvoju školstva i visokog obrazovanja, da je industrijski centar, ali i grad mladosti i žive umjetničke produkcije, otvoren za kulturnu suradnju. Rijeku je, među ostalim, nazvala velikom lukom pozitivnog razvoja i lukom različitosti.




Cilj prezentacije na Pantovčaku, kojoj se odazvalo 50-ak diplomata, bilo je upoznati predstavnike diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj s dosadašnjim pripremama grada Rijeke i planovima za naredno razdoblje.


Tako su, primjerice, od direktorice tvrtke »Rijeka 2020« Emine Višnić doznali da je Rijeka grad turbulentne prošlosti: danas stogodišnji Riječanin, podsjetila je Višnić, promijenio je u svom životnom vijeku čak šest država.


Pročelnik odjela za kulturu grada Rijeke Ivan Šarar upoznao ih je s planovima i pripremama vezanim za infrastrukturu, dok je umjetnički direktor tvrtke »Rijeka 2020« Slaven Tolj govorio o kulturno-umjetničkom programu.


Irena Kregar Šegota predstavila je diplomatima, među ostalim, i načine na koji grad uključuje u projekt i svoje građane jer Europska prijestolnica kulture ne može biti samo ekskluzivno umjetnički projekt. »Budimo na Mi«, zaključila je Kregar Šegota svoj dio prezentacije, pozvavši strane diplomate da posjete Rijeku.


Našalivši se kako najprije trebaju ipak pričekati da se vremenske prilike smire, poručila im je da će u Rijeci sigurno naći događanja koja će im biti zanimljiva i koja će im već sada dati uvid u ono što Rijeka kao prijestolnica kulture želi postići.



Na suradnju ih je pozvala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, napomenuvši da Hrvatska dosad, barem u kulturi nikada nije imala ovako složen projekt.


Da interesa za suradnju s Rijekom ima, potvrdio je veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk. Iako Kanada, naravno, nije članica Europske unije, niti je europska država, Maksymiuk je riječkom timu obećao da će ih njegov tim »ganjati« s idejama.


Veleposlanik Kine Zhaoming Hu interesirao se, pak, razmatra li se mogućnost da se neke države pozove kao svojevrsne »počasne goste« u projekt, kako bi se naglasila upravo kulturna suradnja i razmjena.


Za razmjenu ideja i sugestija zainteresirana je i Irska, potvrdila je ambasadorica Olive Hempenstall, a to i ne treba čuditi budući da je Galway, grad na zapadu Irske, zajedno s Rijekom ponio titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.