25. godišnjica Općine Čavle

BARTOJA Knjiga Zlatka Kurtovića podatke crpila i iz Gmajne i Grobničkog zbornika

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



ČAVLE »Općina Čavle od 1993. do 2018. – Vitalnost lokalne samouprave«, naziv je knjige autora Zlatka Kurtovića koja je predstavljena sinoć na svečanosti u Sokolani u Kaštelu Grada Grobnika, održanoj u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene cerničke župe, a izdana je povodom obilježavanja 25. godišnjice Općine Čavle. Tom je prigodom prikazan i desetominutni film o Općini Čavle.


Tri dijela


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić uvodno se zahvalila svima koji su u proteklih 25 godina svojim djelovanjem učinili općinu onakvom kakva je ona danas, među njima i dosadašnjim načelnicima Mladenu Valjanu i Željku Lambaši, kao i autoru knjige Zlatku Kurtoviću. Recenzent knjige prof. dr. sc. Željko Bartulović kazao je kako knjiga daje brojne korisne podatke o Općini Čavle, autor uspješno obrađuje temu s različitih aspekata, a prevladavaju gospodarski, sociološki i politološki.


Zlatko Kurtović predstavio je zbornik  / Foto M. Gracin


Zlatko Kurtović predstavio je zbornik / Foto M. Gracin





– Knjiga ima tri dijela – prvi dio pod nazivom »Općina« razmatra bitna pitanja općine kao jedinice lokalne samouprave, drugi dio, »Upravljanje«, daje prikaz upravljanja sustavom koji je definiran u prvom dijelu, odnosno općinom kao jedinicom lokalne samouprave, koja je u fokusu u proteklih 25 godina, a treći dio, pod nazivom »Život«, razmatra svakodnevni život u trima segmentima: privatnom, javnom i civilnom sektoru. Posebnost ove knjige je u tome što je autor dao i jedan svoj osobni pečat. Nadam se da je ovo prvo njezino izdanje, da će autor pisati i dalje i tako doprinjeti očuvanju povijesti svoga kraja za buduće generacije, kazao je Bartulović.



Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja pobjednika natječaja »Najlipši privrat, balkon i poneštrica 2018.«. Najlipši privrat ima Milvana Petrović, Kalina 14, Podčudnić, najlipši balkon Helena Grabar, Kalina 6, a najlipšu poneštricu Ivana Manjgotić, Brda 27, Podrvanj. Prema riječima zamjenika načelnice Općine Čavle Dejana Ljubobratovića, koji je vodio svečanost, ovogodišnji je natječaj ima i neke novosti, pa je tako prvi puta birana »najlipša poneštrica«, a, također, glasovanje je, putem Facebooka, omogućeno i mještanima. Glasovi putem Facebooka donosili su 50 posto bodova, a drugih 50 posto nosili su glasovi komisije koja je obilazila prijavljene, kazao je Ljubobratović.



Autor knjige Zlatko Kurtović istaknuo je kako posebno mjesto među izvorima podataka za ovu knjigu ima 48 brojeva općinskog glasila Gmajna, u kojem je, kao njegov izvršni urednik autor punih jedanaest godina pratio i bilježio najvažnije općinske projekte, procese i događaje. Također, kazao je Kurtović, izvori za knjigu uzimani su i iz izdanja Grobničkog zbornika.


Dobitnici nagrade za najljepše balkone i okućnice


Dobitnici nagrade za najljepše balkone i okućnice



Cjeloviti prikaz


– Početna ideja knjige pojavila se kao potreba za cjelovitim prikazom samouprave Općine Čavle u prvih 25 godina putem pomnoga sabiranja i sustavnoga povezivanja mnoštva različitih podataka rasutih po mnogim dokumentima i tekstovima, kao i u sjećanjima mnogih ljudi koji su izravno ili neizravno sudjelovali u radu Općine. Povijesna vrijednost ostvarenih rezultata u tom razdoblju, međutim, nametnula je potrebu za njihovim širim kontekstualiziranjem i dubljim promišljanjem. Zbog izvanrednih rezultata ostvarenih u proteklih 25 godina, knjiga predstavlja i svojevrsni hommage i Općini Čavle i njezinim načelnicima sa suradnicima, kazao je Kurtović.Ulomke iz knjige čitale su Petra Mavrinac i Nikica Grabar, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Flumen. Stanislav Lukanić iz Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine iznio je povijesne činjenice i podsjetio kako Općina Čavle nije rezultat samo spomenutih 25 godina, nego raznih povjesnih čimbenika koji su stoljećima utjecali na njezin razvoj.