Jurica Žumberac

Amaterski fotograf ponovno oduševio: Nakon prekrasnog kolaža, stiže i razglednica za EPK

Sanda Milinković

FOTO/Jurica Žumberac

FOTO/Jurica Žumberac

Ovoga su puta u fokusu bili - autobusi. 



Prošle smo godine pisali o jedinstvenom projektu amaterskog fotografa Jurice Žumberca. Svoju je ljubav prema gradu Rijeci prenio na poseban način, spojivši kolaž nevjerojatnih fotografija vrata koja se nalaze diljem našeg grada.


Žumberac se fotografijom bavi već dugi niz godina, a prošli puta nam je priznao da mu je Rijeka oduvijek bila jedna od najvećih inspiracija. 


Na kraju našeg prethodnog razgovora, otkrio je da će biti i novih projekata. “Želja mi je biti i ostati originalan, a svakako planiram još koji kolaž nekih minijatura, ali ne – neće biti prozori“, kazao nam je tada i ispunio obećanje.




Tako nam se javio s novim projektom kojeg je posvetio ovogodišnjoj prijestolnici kulture.


Ponovno je riječ o zanimljivom projektu, ali ovoga puta u fokusu nisu vrata već – autobusi. Kolaž od natpisa mjesta kojima voze riječki autobusi, napravio je prilikom posjeta prometnom uredu, a kaže da bi bilo poprilično nemoguće “hvatati” autobuse za ovakve fotke.


“Od ideje do finala su mi trebala dva mjeseca. Fotkanje, izrezivanje, montaža, slaganje po brojevima i objava. Ideja je na tragu prvog projekta od dvjesto vrata, a cilj je bio ponoviti neuobičajen mozaik kojim bi se popratio i EPK”, otkriva nam ovaj umjetnik. 


Na ovom se simpatičnom kolažu nalazi 148 pravih tabelica i jedna simbolična – ona na kojoj piše “2020 EPK-Rijeka”.


Žumberac otkriva i da je sama manifestacija velika stvar te da je Luka različitosti vrlo prikladan naziv. 


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica Žumberac