Novi dekan

Alen Host postao najmlađi dekan u povijesti Ekonomskog fakulteta Rijeka

Ingrid Šestan Kučić

U svom programu prof. dr. Host, koji će funkciju dekana preuzeti 30. rujna, ističe da će se poticati različiti oblici aktivnosti studenata, promjena studijskih programa i njihovo inoviranje



Fakultetsko vijeća Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za novog je dekana te ustanove izabralo izv. prof. dr. Alena Hosta. Aktualni dekan prof. dr. Heri Bezić zbog dva uzastopna dekanska mandata nema više mogućnost obnašanja te funkcije, a uz izabranog kandidata na natječaj za dekansko mjesto prijavio se i prof. dr. Davor Vašičeć. Međutim, za prof. dr. Hosta glasao je 41 član Fakultetskog vijeća, a za protukandidata njih 15.


Program rada


Novi će dekan funkciju preuzeti 30. rujna, a izabran je u mandatnom razdoblju od 2016/17. do 2018/19. akademske godine te će biti najmlađi dekan u povijesti riječkog Ekonomskog fakulteta. Naime, dekansku će funkciju preuzeti u 41. godini, a trenutno obnaša funkciju prodekana za diplomske studije, a u siječnju je imenovan i Vladinim povjerenikom u Općini Matulji.


Prema njegovom programu rada za trogodišnje mandatno razdoblje, vizija prof. dr. Hosta je da Ekonomski fakultet u Rijeci treba postati najbolja znanstveno-nastavna institucija jadranske Hrvatske, a to se može postići samo uključivanjem i poistovjećivanjem svih zaposlenika s misijom i vizijom fakulteta i uključivanjem u njihovu provedbu.




U svom programu prof. dr. Host ističe da će se poticati različiti oblici aktivnosti studenata, promjena studijskih programa i njihovo inoviranje, kao i da će se uvoditi nove tehnologije u nastavi, ali ističe i potrebu za  kreiranjem atraktivnih interdisciplinarnih studija te upozorava na pad interesa za poslijediplomske specijalističke studije zbog čega je potrebno kreirati nove interdisciplinarne smjerove poslijediplomskih specijalističkih studija.


Magistarski studiji


Fakultet će, prema najavama novog dekana, podržati i inicijativu za ponovno uvođenje znanstvenih magistarskih studija, jer je postalo jasno kako se time izgubio dio izuzetno kvalitetne tradicije poslijediplomskog obrazovanja.


– Jednako tako, poduprijet ćemo i inicijativu za diferenciranje razine magistra struke nakon završenog sveučilišnog diplomskog studija i razine magistra specijalista koja se stječe nakon završetka poslijediplomskog specijalističkog studija – kaže prof. dr. Host. Radit će se i na jačem intenziviranju suradnje s gospodarstvom, a osnažit će se i model zapošljavanja studenata temeljenog na vlastitom zalaganju i kompetencijama te će se intenzivirati kratki cjeloživotni programi krojeni za specifične potrebe pojedinih poduzeća.