Kadrovska devastacija

Alarmantno stanje: U riječkoj bolnici nedostaje najmanje 100 medicinskih sestara

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Potrebno je povećati plaće jer medicinska sestra ne trebala imati manje tisuću eura plaće i stvoriti zdrave uvjete rada, a to je moguće kada se osigura dovoljno izvršitelja«, rekla je Radmila Čahut Jurišić



RIJEKA Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić rekla je u utorak kako je stanje u riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) alarmantno jer za normalan rad nedostaje najmanje stotinu medicinskih sestara te da je jedino rješenje povećati njihove plaće.


»Potrebno je povećati plaće jer medicinska sestra ne trebala imati manje tisuću eura plaće i stvoriti zdrave uvjete rada, a to je moguće kada se osigura dovoljno izvršitelja«, rekla je.


Radmila Čahut Jurišić smatra da treba javno progovoriti o nedostatku medicinskih sestara za normalni radni proces. Financijska i kadrovska devastacija počela je 2013., kad je zabranjeno zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, rekla je, ističući da je nakon toga počela financijska devastacija, plaće u sustavu zdravstva pale su tri posto, smanjen je iznos osnovice za jubilarne nagrade i donesen zakon kojim se uskraćuju isplate regresa i božićnice, a kao šlag na kraju, dodala je, plaće su pale dodatnih 10 posto.




Po njezinim riječima, medicinska sestra u riječkoj bolnici dobiva oko pet tisuća kuna, viša medicinska kuna pet i pol tisuća kuna, a najveća plaća koju može ostvariti medicinska sestra je šest tisuća kuna. Od početka srpnja do kraja 2018. iz riječke bolnice otišlo je 56 medicinskih sestara, a na mjesec ih u prosjeku odlazi 10, uglavnom u inozemstvo, gdje su plaće medicinskih sestara od dvije do dvije i pol tisuće eura, rekla je.


Navela je da je 2013. u riječkoj bolnici stalno zaposleno bilo 1300 medicinskih sestara, a sada ih je oko 1200, te da je problem bolovanja sve veći jer je na dan oko 100 sestara na bolovanju. Dodala je da medicinske sestre zbog potreba posla rade bez potrebnog odmora, da su premorene te da svaka ima najmanje 20 sati prekovremenog rada.



Hitno moramo stimulirati zapošljavanje medicinskih sestara, rekla je Radmila Čahut Jurišić, ističući da je dobro što mjerodavno ministarstvo odobrava svaki natječaj za zapošljavanje medicinskih sestara, ali, dodala je, na natječaje se ne javlja nitko ili se javi nekoliko sestara, uglavnom bez iskustva.


Dodala je da ravnateljstvo bolnice intenzivno traži nove medicinske sestre, da su nekada birali koje će sestre primiti, a sada zapošljavaju sve koje se jave.


U bolnici su na osnovi zadnjih molbi utvrdili da većina sestara koje su se javile na natječaj nikada nisu radile u sustavu zdravstva, ali su radile po kafićima, rekla je, dodajući da se u kafiću radi osam sati, a u bolnicama znatno više.


Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske je ocijenila da je politika u 25 godina potrošila silan novac u propalu brodogradnju, a da je taj novac uložen u zdravstvo, ne bismo se sada morali bojati tko će nas i s čime liječiti.


Stanje je alarmantno, istaknula je te dodala kako – nastavi li se devastacija i odlazak medicinskih sestara – mogu razmišljati o zatvaranju bolnice.