Udruga Delta

Akcija za 5: Riječki srednjoškolci će razvijati ideje na temu ‘održivog odijevanja’

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Udruga Delta, odnosno udruga Smart u suradnji s Gradom Rijekom, a u sklopu projekta Nova pravila igre u srijedu, 13. studenog, održava Akciju za 5!, najavljeno je na konferenciji za novinare. Akcija se održava već 14. put, u njoj ove godine sudjeluje 12 srednjih škola i oko 60 učenika, a tema je »Održivo odijevanje«, odnosno, problematika tekstilne i modne industrije unutar šireg područja održivog razvoja.


Sudionici Akcije bit će podijeljeni u grupe koje će imati zadatak uz pomoć gradskih službenika razviti svoju projektnu ideju na spomenutu temu. Kako je istaknuto, o brzoj modi sve se više govori, osobito s aspekta kao vrlo velikog zagađivača okoliša zbog proizvodnje, ali i kao otpada.


Rješenje se vidi u recikliranju, kupnji rabljene odjeće, njenom prepravljanju i slično. Pripremljeni prijedlozi zatim će se iznijeti javno te će se pokušati osigurati potpora većine. Projekt s najviše glasova proglasit će se pobjednikom te ulazi u realizaciju. Grad Rijeka u Akciji za 5! sudjeljuje tako da, osim što ga financira, osigurava logističku podršku.