Poropatovo pismo Plenkoviću

ANDREJ PISAO ANDREJU Zaštitite 3. maj od Uljanika

Tihana Tomičić

Čekati usvajanje plana restrukturiranja kako bi plaće normalno krenule, vjerujem, više nikome nije prihvatljivo - Andrej Poropat / Snimio Ivica TOMIĆ

Čekati usvajanje plana restrukturiranja kako bi plaće normalno krenule, vjerujem, više nikome nije prihvatljivo - Andrej Poropat / Snimio Ivica TOMIĆ

'Molim Vas da pomognete, kao što ste i obećali na našem sastanku u Rijeci, u pronalasku strateškog partnera te, konačno, i u izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe. Povratom duga stanje bi se normaliziralo prvenstveno na onoj najvažnijoj liniji, a ta je među radnicama i radnicima koji naprosto ne mogu više iščekivati svoje zaostale plaće. Time bi se, ujedno, i lakše preživjelo vrijeme do pronalaska trajnog  rješenja za 3. maj', piše Andrej Poropat



RIJEKA Predsjednik Gradskog vijeća Rijeke Andrej Poropat obratio se otvorenim pismom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zabrinut za sudbinu riječkog brodogradilištima, uz upozorenje da više nema vremena za čekanje. 


Pismo donosimo u cijelosti:‘Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,u nadi da ćete s ozbiljnošću i odgovornošću funkcije koju obnašate primiti ovo pismo, obraćam Vam s molbom za pomoć Brodogradilištu 3. maj.

Pišem Vam prvenstveno kao političar koji je  sudjelovao na zajedničkoj lipanjskoj sjednici Županijske skupštine PGŽ i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Na toj je sjednici, između ostalih, usvojen i zaključak o tome da ova dva tijela traže od Uprave Uljanika d.d. da korektno ispuni sve preuzete obveze i vrati pozajmice Brodogradilištu 3. maj d.d.


S obzirom da je situacija u 3. maju alarmantna, upravo je ovaj zaključak vodilja moje osobne, ali i molbe koju Vam upućujem kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke da svojim utjecajem, vođeni moralnom odgovornošću koju kao predstavnik Republike Hrvatske u ovom slučaju imate, pomognete u realizaciji spomenutog zaključka.




Čekati usvajanje plana restrukturiranja kako bi plaće normalno krenule, vjerujem, više nikome nije prihvatljivo. Čekanje ulaska strateškog partnera također, a ponajmanje je, uvjeren sam, prihvatljivo to isto čekanje na plaće za svakodnevni rad u atmosferi posljednjih dana kada su se u medijima pojavile naznake da su članovima managmenta Uljanik grupe isplaćene sve zaostale plaće, dok sami radnici svoje plaće još uvijek čekaju.


I sama činjenica da je g. Percan ostao na čelu 3. maja dovoljno govori o tome da upravljanje od strane Uljanika d.d. i dalje ne možemo smatrati prijateljskim prema 3. maju, bez obzira na novu upravu.


Taj je potez pogodovao možda samo tome da neki istarski političari zakratko „kupe“ mir u svome kraju. Dapače, tom je odlukom potvrđena dotadašnja, loša politika upravljanja Uljanik grupe 3. majem koja je riječko brodogradilište i dovela u ovu krajnje nemoguću situaciju, umjesto da je taj potez, kao što je bilo dogovoreno s Uljanikom – pomogne 3. maju.


Kao što možete i sami vidjeti, od našeg posljednjeg susreta u Rijeci, u prosincu prošle godine, a još i više od spomenute sjednice u lipnju prošle godine, za Treći maj se apsolutno ništa nije promijenilo.


Osim samih radnika, radnica i njihovih obitelji koje su izložene redovitoj neisplati plaća, a koji istovremeno uredno izvršavaju svoje radne obveze, izuzetno ogorčeni i zabrinuti za njihove sudbine su i ostali sugrađani kojima, baš kao i meni osobno, sve teže padaju loše vijesti i špekulacije od kojih se širi psihološka panika, bojazan za egzistenciju i sve negativniji dojmovi koji se o temama sudbine i samih radnika, ali i brodogradilišta stvaraju putem.


Unatoč tome što je opstanak 3. maja jedna od nezahvalnijih i težih političkih tema, za nas riječke političare, bez obzira na stranke i strane kojima pripadamo, ova je tema uvjerljivo na listi prioriteta te se nadam i vjerujem da ćete uzeti u obzir sve napisano i pozitivno odgovoriti na ovu molbu te pomoći 3. maju da, za početak, dođe do svojih novaca.


Osim toga, molim Vas da pomognete, kao što ste i obećali na našem sastanku u Rijeci, u pronalasku strateškog partnera te, konačno, i u izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe. Povratom duga stanje bi se normaliziralo prvenstveno na onoj najvažnijoj liniji, a ta je među radnicama i radnicima koji naprosto ne mogu više iščekivati svoje zaostale plaće. Time bi se, ujedno, i lakše preživjelo vrijeme do pronalaska trajnog  rješenja za 3. maj’, piše Andrej Poropat.