Jubilej

Županijska lučka uprava Crikvenica proslavila 20 godina: Kreće najveći investicijski ciklus

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Protekla godina je od povijesnog značaja zbog započetog najvećeg investicijskog ciklusa s radovima vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna – istaknuo je ravnatelj ŽLU-a Crikvenica Mario Kružić



Županijska lučka uprava Crikvenica na prigodnoj svečanosti proslavila je 20. rođendan.


– U proteklih 20 godina u deset luka koje su pod upravljanjem ŽLU-a Crikvenica investirano je 20 milijuna kuna, a protekla godina je od povijesnog značaja za ŽLU Crikvenica zbog započetog najvećeg investicijskog ciklusa s radovima vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna – istaknuo je ravnatelj ŽLU-a Crikvenica Mario Kružić na svečanosti proslave značajne obljetnice u crikveničkom hotelu Esplanade, koju su crikveničkoj lučkoj upravi čestitali primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, njegova zamjenica Marina Medarić, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević, predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice Josip Friš, riječki lučki kapetan Darko Glažar, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović i predstavnici drugih lučkih uprava.


– Posebno smo ponosni na Ugovor o dodjeli gotovo 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a iz 2018. godine za nadogradnju luke Crikvenica, odnosno za izgradnju sekundarnog lukobrana i dogradnju Male palade. Na važnosti daje i činjenica da je ovaj projekt bio drugi po redu u RH, a prvi u Primorsko-goranskoj županiji među projektima koji se financiraju iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija« – kazao je Kružić i istaknuo Primorsko-goransku županiju kao najvažnijeg partnera i podršku projektima od samog početka pa do danas.


Sufinanciranje PGŽ-a




– Samo u posljednjih pet godina ukupni iznos sufinanciranja PGŽ-a iznosi čak 6,2 milijuna kuna. Gotovo da nema luke i većeg projekta koji Županija nije sufinancirala, no kao važnije ističem dogradnju i rekonstrukciju luke Podvorska, sanacije obalnih zidova u lukama Selce i Perčin u Jadranovu te dogradnju i rekonstrukciju luke Bršćanovica u Dramlju – kazao je Kružić i podsjetio da je ŽLU Crikvenica osnovana 8. travnja 1999. godine za luke lokalnog značenja Crikvenica, Jadranovo i Selce, sa sjedištem u Crikvenici.


– Od osnutka ŽLU-a Crikvenica broj vezova je rastao od početnih 341 do današnjih 1.378 vezova, od čega su 1.193 komunalna veza, a 185 nautička. Županijska lučka uprava Crikvenica dugoročno se opredijelila za transparentno i odgovorno poslovanje, kao ključ održivog razvoja, a jedan od brojnih pokazatelja da radimo odličan posao je i dobiveno bezuvjetno mišljenje za uredno poslovanje od strane Državnog ureda za reviziju. Čestitatam svim svojim suradnicima na predanom i odgovornom radu, na nama je da u tom smjeru nastavimo i u razdoblju koje je pred nama. Također, zahvaljujem se našem osnivaču PGŽ, posebice županu Zlatku Komadini, Marini Medarić i Nadi Milošević. Jedno veliko i iskreno hvala za pomoć i potporu, savjet, ohrabrenje i podršku u radu – kazao je Kružić.


Uručene zahvalnice


Ravnatelj je uručio zahvalnice Glažaru, Frišu, Komadini, prvom ravnatelju Božidaru Tomašeku koji je obnašao dužnost do 2002. godine. Posthumno je zahvalnica dodijeljena bivšem ravnatelju Franji Matejčiću koji je obnašao dužnost od 2002. do 2013. godine. U ime Franje Matejčića zahvalnicu je preuzeo njegov sin Vinko Matejčić.Župan Komadina uručio je zahvalnice bivšim predsjednicima Upravnih vijeća ŽLU-a Crikvenica – posthumno prvom predsjedniku Upravnog vijeća Želimiru Ivančiću koji je obnašao dužnost do 2000. godine, zatim Robertu Lončariću, Ivi Brozoviću, Vladimiru Caru i Dinu Manestru koji je obnašao dužnost od 2010. do 2017. godine.

Župan Komadina istaknuo je važnost ulaganje u pomorsko dobro.


– PGŽ je sa svojim županijskim lučkim upravama imao spremne projekte za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU-a, u posljednje dvije godine ukupno 220 milijuna kuna – istaknuo je Komadina i ocijenio da danas imamo uređene trajektne luke i lučice u koje se nije ulagalo još od doba Austro-Ugarske Monarhije.


ŽLU Crikvenica ima 10 luka


Pod upravljanjem ŽLU-a Crikvenica danas je ukupno 10 luka. Luka Crikvenica razvrstana je kao luka otvorena za javni promet županijskog značaja, a luke Bršćanovica (Dramalj), Črni mul (Crikvenica), Jadranovo, Omorika (Dramalj), Pazdehova (Dramalj), Perčin (Jadranovo), Podvorska (Crikvenica), Selce i Slana (Selce) razvrstane su kao luke otvorene za javni promet lokalnog značaja.