Istaknuti Novljanin protiv naziva turističke regije

Žanić: Hrvatsko primorje, a ne crikveničko- vinodolska rivijera

Anto Ravlić

Na natječaju turističkih zajednica pobijedio sam s prijedlogom »Turistička regija Hrvatsko primorje«. Nitko taj naziv dosad nije demantirao, ali ga nitko nije ni upotrijebio, kaže kap. Miljenko Žanić 



NOVI VINODOLSKI Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo Novog Vinodolskog Miljenko Žanić »pobunit« će se protiv spominjanja pojma crikveničko-vinodolske rivijere.


Žaniću je životna nagrada pripala za izuzetan dugogodišnji doprinos društvenom životu Novog Vinodolskog, a osobito u očuvanju kulturne baštine.


Upravo u segment očuvanja baštine moglo bi svrstati i rasprava o imenu rivijere koje se proteže od Jadranova do Sibinja na moru i diže preko Vinodolske doline do Gorskog kotara. 




   Crikveničko-vinodolska rivijera uvriježen je naziv koji se koristi u turizmu i medijima. Da li je negdje službeno zapisan taj naziv? Dugogodišnji lučki kapetan Žanić smatra da se radi o nepostojećem nazivu odnosno o nepostojećoj rivijeri. I predlaže, po njemu prepoznatljiviji i ispravniji, naziv Hrvatsko primorje. 


   – Prije nekoliko godina turističke zajednice Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine raspisale su natječaj za novi naziv naše turističke mikro regije. Na tom natječaju sam bez dvojbe pobijedio s prijedlogom turistička regija Hrvatsko primorje. Moj pobjednički naziv nitko nije dosad demantirao, ali nitko nije ni upotrijebio već se nelegalno, ni od koga odobren, koristi stari naziv crikveničko-vinodolske rivijere, objašnjava Žanić. 



Žanić smatra da je i turistička regija Kvarner neprepoznatljiva između turističkih regija Istre i Dalmacije.    – Kvarner je na karti Europe samo jedan od zaljeva, isto kao i Klimno ili Peškera, a da ne govorim da se najveći dio jakih turističkih zajednica uopće ne nalaze na Kvarneru. Crikvenica je u Vinodolskom kanalu, Novi u Vinodolskom i Velebitskom kanalu, Baška u Senjskim vratima, Rab i Krk na Kvarneriću, Lošinj…


   – Nekoga je očito zasmetalo to Hrvatsko primorje, naziv koji se stoljećima koristi u ovome kraju za pobliže objašnjenje tko smo, što smo i gdje živimo. U nagrađenom nazivu regije opisao sam i povijesno i položajno i kulturološki svoj prijedlog, jer i ptice na grani znaju da mi stoljećima živimo u Hrvatskom primorju, kaže Žanić. 


   Žanić je jedan od najzaslužnijih što je novljanski mesopust spašen od izumiranja prije dva desetljeća. Kontinurani rad rezultirao je proglašejem novljanskog mesopusta zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. I smetaju mu događanja koja su posljednjih godina preplavila Hrvatsko primorje.


   – Inače sam mišljenja da se turističke zajednice trebaju prvotno brinuti o turističkoj promidžbi grada ili regije i pri tome koristiti kulturne institucije u kulturi i športu, a to znači odvojiti i značajna materijalna sredstva. Mediji nas obasipaju prerušavanjima naših ljudi u Rimljane, Mlečiće, vitezove sa »falsim« mačevima i oklopima, izmišljanjem nekog novog kulturnog miljea, koji nemaju nikakvih dodirnih točaka s istinskim kulturnim vrijednostima našeg kraja, ističe Žanić koji je i predsjednik Katedre čakavskog sabora Novi Vinodolski. 


   – Da ne potičemo iz regije temeljnih spomenika, od Bašćanske ploče, Vinodolskog zakona, Frankopana, Mažuranića… onda bi taj turističko-kulturni primitivizam bio prihvatljiv, smatra dobitnik životne nagrade Novog Vinodolskog.