Vikend donosi zabavu

Za sve generacije: Ovog vikenda kotlić, maškarani tanci i dvije povorke u Crikvenici

Boris Perović

Očekuje se više od tisuću maškarica u Dječjoj povorci / Snimio Vedran KARUZA

Očekuje se više od tisuću maškarica u Dječjoj povorci / Snimio Vedran KARUZA

Centar Crikvenice će sutra od 10 sati ujediniti maškare, humanost i zabavu. Održavat će se Humanitarni maškarani obrtnički kotlić, u sklopu kojega će 11 vrijednih ekipa obrtnika kuhati gulaš. Prikupljena će se sredstva donirati Srednjoj školi Dr. Antuna Barca u Crikvenici za nabavu opreme



CRIKVENICA  Svaki je maškarani vikend neponovljivi doživljaj, no neki se ipak malo duže pamte. Jedan je od takvih pred nama u Crikvenici. Bit će posebno rasplesan, raspjevan i veseo, ispunjen zabavom i druženjem svih generacija.


Maškarana subota, 25. siječnja, bit će zanimljiva već od jutra. Centar Crikvenice će od 10 sati ujediniti maškare, humanost i zabavu. Održavat će se Humanitarni maškarani obrtnički kotlić, u sklopu kojega će 11 vrijednih ekipa obrtnika kuhati gulaš.


Sudjelovat će članovi udruženja obrtnika i komora iz Primorsko-goranske županije, Požeško-slavonske županije, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Rijeke, Pazina, otoka Krka, Vrbovskoga, Karlovca, Duge Rese, Krapinskih toplica i Stubice, a poseban će gost biti predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.




Vesele će ekipe kuhati otprilike dva sata, nakon čega slijedi podjela hrane i druženje uz Bribirske tamburaše. Prikupljena će se sredstva donirati Srednjoj školi Dr. Antuna Barca u Crikvenici za nabavu opreme.


Maškarani i nemaškarani posjetitelji će navečer uživati u glazbi i plesu sve do ranih jutarnjih sati. Crikveničku će sportsku dvoranu najprije zagrijati grupa Point, a zatim slijedi maškarana zabava uz glazbene goste večeri – simpatične Koktelse. Naravno, i ove subote mogu se kušati ukusna jela na Maškaranim večerama.


Povorku će predvoditi crikvenički meštar, Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala / NL arhiva


Povorku će predvoditi crikvenički meštar, Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala / NL arhiva



Okupljanje maškara


Tradicija, radost, šarenilo, pjesma, ples, osmijesi na licima i žamor sa svih strana – tako se najkraće može sažeti ono što donosi nedjelja, 26. siječnja. Crikveničani i njihovi gosti uživat će u društvu dviju tradicionalnih maškaranih povorki, jedne u kojima će glavne zvijezde biti djeca i druge u kojoj će se predstaviti odrasli. Događat će se nešto što su ljubitelji maškara nestrpljivo očekivali godinu dana – Dječja i Velika maškarana povorka u organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice.


Sudionici obiju povorki okupljat će se ispred ulaza na Gradsko kupalište u Crikvenici. Zaigrani mališani, 13 grupa s oko tisuću maškarica iz Crikvenice, Dramlja, Jadranova, Selca, Bribira, Triblja, Kraljevice, Bakra, Hreljina, Ogulina i Grobnika, krenut će u 11 sati prema centru grada, gdje će ih dočekati medo Lino, klaunica Karmelino i njezin klon.


Na trgu će djeca ponosno predstaviti svoje maštovite maske, poput meduza, sirena i mornara, ribica srebrica, pankera zi Triblja, malih heroja, sultana i Laile, rasplesanog cirkusa, vuka i Crvenkapica. Posebno će uzbuđeni biti oni koji će prvi put biti dio ove simpatične povorke. U slučaju kiše, Dječja povorka će se održati u Gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici u istom terminu.



Da maškare u sebi nose i sportski duh, dokazat će u nedjelju, 26. siječnja, Rukometni maškarani turnir za djecu od 6 do 11 godina, koji će početi u 10 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Zvonka Cara u Crikvenici. Na turniru u organizaciji Primorske škole rukometa sudjelovat će tridesetak ekipa iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije.



Izvori inspiracije


Više od 30 grupa s oko 1.200 sudionika Velike maškarane povorke kreće u 14 sati prema centru Crikvenice. Osim lokalnih grupa s crikveničko-vinodolskoga područja, sudjelovat će i maškare iz Bakra, Viškova, Kraljevice, Hreljina, Šmrike, Praputnjaka, Škrljeva, Rijeke, Opatije, Žejana, Ozlja, Duge Rese, Ivanić-Grada, Općine Križ, Primoštena, Poreča te četiri grupe iz Slovenije (tri iz Kidričeva i jedna iz Kočevja).


Uvjerit će se u to svi posjetitelji, izvori inspiracije za maske su svuda oko nas, od bajki i legendi, filma i glazbe pa do aktualnih događanja. Neprocjenjivu vrijednost imaju tradicionalne maske, koje se ne mijenjaju već desetljećima i svjedoče o posebnosti svakoga kraja.


Povorku će predvoditi crikvenički meštar, maškarana svita, predstavnici TZG Crikvenice i Grada Crikvenice te posebni gosti – meštar Toni i kraljica Riječkoga karnevala. Od 10 do 14 sati posjetitelje na trgu će zabavljati grupa Point, a nakon što predstave svoje ovogodišnje maske, sve će se grupe nastaviti zabavljati u Gradskoj sportskoj dvorani, gdje će biti počašćene hranom i pićem.