Svečana sjednica

Za Dan grada u Crikvenici se pohvalili investicijama ‘teškim’ oko 100 milijuna kuna

Nataša Car

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Prikazan je video o svim postignućima u protekloj godini, od energetske obnove vrtića, otvorenja školske sportske dvorane i uspješnih radionica za poduzetnike do izgradnje boćališta u Gornjem kraju, uređenja plaže Grabrova. Uz to, dodijeljeno je šest nagrada zaslužnima



CRIKVENICA – Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Grada Crikvenice dodijeljeno je ukupno šest Nagrada Grada te su se okupljeni podsjetili na velike projekte koji su realizirani i započeti na području grada, kao i one koji tek slijede.


Nakon sjednice uslijedila je tradicionalna procesija uz svijeće pod vodstvom vlč. Marinka Kajića od Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do Trga Stjepana Radića gdje je u 22 sata počeo koncert estradne dive Doris Dragović.


Na svečanu sjednicu došli su mnogi uvaženi gosti, poput ministra Olega Butkovića, državne tajnice Majde Burić, saborskih zastupnika Ivana Šukera, Ermine Lekaj, Stjepana Čuraje, Tomislava Klarića, potpredsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba Ane Stavljenić Rukavina, potpredsjednika Županijske skupštine PGŽ-a Roberta Maršanića, predstavnika konzulata Republike Srbije u Rijeci te predstavnika susjednih jedinica lokalne samouprave i gradova prijatelja.





Svi su imali priliku pogledati video o svim postignućima Grada u protekloj godini, poput energetske obnove DV-a Radost, otvorenja sportske dvorane pri OŠ Zvonka Cara, provođenje radionica za poduzetnike Edukacijom do uspjeha te početak realizacije projekata poput izgradnje boćališta u Gornjem kraju, uređenja plaže Grabrova u Jadranovu, groblja u Zoričićima i mnogih drugih. Damir Rukavina koji dužnost crikveničkog gradonačelnika obnaša 10 godina rekao je kako je vrijednost investicija oko 100 milijuna kuna.


Zaslužni liječnik i književnica


Ravnatelj Poliklinike Terme Selce prim. mr. sc. Ivan Brozičević, dr. med., specijalist internist kardiolog, u 46 godina rada istaknuo se iznimnim doprinosom unapređenju zdravlja domicilnog stanovništva i turista, kao i znanstvenim pristupom utjecaju lokaliteta i prirodnih faktora na unapređenje zdravlja te time zaslužio Nagradu Grada Crikvenice za životno djelo.


Inicirao je osnivanje Poslijediplomskog studija iz turističke, pomorske i tropske medicine na Medicinskom fakultetu, u sklopu kojeg također predaje kolegij putničke medicine i zdravstvenog turizma te je sudjelovao u mnogim projektima koji su doprinijeli razvoju Crikvenice.



– Nakon 40 godina rada u zdravstvu shvatili smo da je budućnost Crikvenice u zdravstvenom turizmu – rekao je Brozičević te dodao da Terme Selce aktivno rade na toj viziji.


Književnica Ljerka Car Matutinović dobila je titulu počasne građanke Crikvenice. Ovo joj nije prva nagrada Grada jer je već 1996. godine dobila Nagradu za životno djelo te mnoga druga priznanja. Objavila je preko 20 zbirki pjesama, četiri prozna djela, pet knjiga za djecu, kritike i desetak prijevoda s talijanskog, a preksinoć je u Crikvenici predstavila najnoviju knjigu Književni ogledi.



Jedna je od utemeljiteljica Jadranskih književnih susreta, a osim što promovira Crikvenicu kao svoj rodni grad, doprinosi i očuvanju čakavskog narječja. Car Matutinović rekla je da nije očekivala ovo priznanje koje je nazvala crikveničkim Oscarom te je poručila Crikveničanima da nastave njegovati čakavsku riječ.


Nagrade Grada


Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine koje ove godine u listopadu obilježava 50 godina djelovanja, dobilo je godišnju Nagradu za područje gospodarstva. Udruženje trenutno broji 611 članova, aktivno sudjeluje u manifestacijama koje organiziraju Grad i TZ te je jedan od najzaslužnijih subjekata ponovnog oživljavanja sajma Kvarner Expo, odnosno njegovog preseljenja u Crikvenicu.



Dobitnica godišnje Nagrade za znanost, kulturu, odgoj i obrazovanje Julijana Plenča, 2017. godine osnovala je šahovsku skupinu Šahovski zvon, a postala je i članicom ŠK-a Crikvenica te u isti usmjerila oko 15 učenika. Mnogi šahovski uspjesi ostvareni na županijskim i državnim razinama odlika su Plenčinog entuzijazma. Na radnom mjestu pedagoginje u OŠ Zvonka Cara vodi i projekt Škole za Afriku te je organizirala humanitarne pomoći za beskućnike, bolesne i druge potrebite. Plenča je i pjesnikinja koja ostvaruje zapažene rezultate na književnim festivalima.


Za područje zdravstva, socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti Nagradu je dobio Centar Izvor Selce. Nekadašnji Dječji dom 2015. transformiran je u Centar za pružanje usluga u zajednici i otad se posvećuje promociji udomiteljstva. Danas prednjači u organizaciji udomiteljstva i posvajanja na području Hrvatske, a osim za najmlađe, brine se za osobe svih životnih dobi nudeći uslugu Pomoć u kući.



Zahvalnice Grada dodijeljene su ministru Olegu Butkoviću, prim. dr. Vlasti Brozičević, KUD-u Vatroslav Lisinski, PŠRD-u Arbun, Kuglačkom klubu Crikvenica, Pikado klubu 999, Udruzi Kušac i Košarkaškom klubu Arx.


Stogodišnji NK Crikvenica


I dok je Izvor prošle godine obilježio 100 godina djelovanja, ove godine 100. rođendan slavi NK Crikvenica, dobitnik nagrade za područje sporta.



Nekadašnji NK Velebit od 1945. nosi ime grada, a uvod u proslavu okrugle godišnjice bila je utakmica između NK Crikvenica i mlade reprezentacije Hrvatske koja je obavljala završne pripreme za nastup na Europskom prvenstvu, a nastavlja se danas turnirom stogodišnjaka, odnosno klubova koji ove godine također slave stotu obljetnicu.


NK Crikvenica već šest godina za redom organizira i Crikvenica Cup zbog kojeg svake godine grad posjeti tisuće mladih nogometaša.


Četiri mlade nade


Dodijeljene su i nagrade Mlada nada, i to dobitnici Rektorove nagrade za uspjeh, znanstvene i stručne aktivnosti Antoniji Manestar, dobitniku Rektorove nagrade za projektiranje i dizajniranje konceptualnog prijevoznog sredstva Hyperloop Šimunu Kordišu, dobitniku Dekanove nagrade za izvrsnost Tomislavu Glavanu te Karlu Brkiću za osvojeno 2. mjesto sedmih razreda na Državnom natjecanju iz informatike.