Pošumljavanje opožarenog područja

Vrtićari posadili 500 sadnica bora

Franjo Deranja

Djeca su dobila još sadnica koje će posaditi na područjima gdje se rado zadržavaju, druže i igraju, a akcija pošumljavanja je održana povodom dana vrtića »Cvrčak i mrav« 



BRIBIR » Uz Dane vrtića što se obilježavaju potkraj svibnja, djeca Dječjeg vrtića »Cvrčak i mrav« pokazala su izniman primjer mnogima, i vršnjacima, i odraslima! U akciji pošumljavanja svojedobno opožarenog područja između Bribira i Selca, u suradnji s ispostavom Hrvatskih šuma u Crikvenici posadili su svojim odgajateljima čak 500 sadnica crnog bora. Dobili su još sadnica koje će posaditi na rubnim područjima predjela na kojima se rado zadržavaju, druže i igraju, stječući tako dobre navike življenja u prirodi i s prirodom. 


Ravnateljica Dječjeg vrtića »Cvrčak i mrav«, Dajana Jerčinović, rekla je da vrtić ima status Međunarodne eko-škole od 2009. godine, a čitava kultura življenja utemeljena je na ekološkoj edukaciji djece. 



Dječji vrtić »Cvrčak i mrav« proglašen je najboljom odgojno-obrazovnom ustanovom u PGŽ, u kategoriji dječjih vrtića. Priznaje su zavrijedili i zbog bogatstva ekoloških tema u svojem djelovanju ali i zbog stručnog usavršavanja zaposlenika što ga provode u suradnji s vrtićima »Radost« Crikvenica i »Fijolica« Novi Vinodolski.





   Najmlađi predškolci održali su nekoliko susreta s odraslima, a glavni naglasci bili su povezani uz ekološke teme i aktivnosti odraslih s djecom na tom planu. Tako su zajedno s roditeljima posjetili utočište medvjeda u Kuterevu gdje se vrijedni volonteri brinu o napuštenim medvjedićima. Svrha izleta bilo je isticanje značenja brige o divljim životinjama. Na izletu je bilo više od stotinu djece i odraslih, a dio troškova, onih za ulaznicu u utočište, prikupljen je sakupljanjem i prodajom PET ambalaže i dotrajalih baterija. Djeca te akcije sakupljanja i štednje novca provode cijele godine i koriste za eko-akcije u sklopu svojeg godišnjeg programa. 


   U bribirskom Domu kulture održana je i središnja svečanost povodom Dana vrtića, a u programu su sudjelovala djeca iz vrtića Bribir i Tribalj. Na svečanosti su se predstavili raznim pjesmama, recitacijama, tradicionalnim napjevima, a srdačno su pozdravili i kantautora iz Grižana, Nevena Barca. U programu su nastupili i Bribirski tamburaši.