Predstavljen investicijski ciklus

ULAGANJE U LUKE I ŠETNICE Bespovratnim sredstvima EU mijenjaju se vizure Crikvenice, Selca i Jadranova

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Projekti uređenja luka na crikveničkoj rivijeri vrijedni 60 milijuna kuna predstavljeni su u Rijeci, gdje je župan Zlatko Komadina izjavio da još nikad u 25 godina postojanja Županije nije toliko ulagano u pomorsko dobro, »pa je vrijeme da se to i pokaže«



RIJEKA U roku od godinu i pol dana vizura Crikvenice, Selca i Jadranova na samom moru bitno će se promijeniti – kreće investicijski ciklus u luke i šetnice na području PGŽ ukupno vrijedan oko 150 milijuna kuna, pri čemu 101 milijun čine bespovratna EU sredstva, dok ostatak troškova pokrivaju Ministarstvo mora i Županija, te same lučke uprave. 


Projekti uređenja luka na crikveničkoj rivijeri vrijedni 60 milijuna kuna predstavljeni su u Rijeci, gdje je župan Zlatko Komadina izjavio da još nikad u 25 godina postojanja Županije nije toliko ulagano u pomorsko dobro, »pa je vrijeme da se to i pokaže«.


Kako je objasnio ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić, u ova tri mjesta bit će kroz dvije godine uloženo 60 milijuna kuna: postojeća luka Crikvenica dobit će nekoliko stotina metara novih gatova i lukobrana, dvije lučice u Selcu bit će nadograđene za oko sto metara, a u Jadranovu će biti uređena šetnica u dužini od 400 metara, u uvali Perčin gradit će se valobran u dužini 80 metara, te dva gata od po 60 metara, što će zapravo značiti uređenje potpuno nove luke za nautičare sa oko stotinu novih vezova.




Radovi bi trebali početi već za desetak dana, u Selcu će trajati pet mjeseci, u Jadranovu maksimalno godinu dana, a u Crikvenici oko 18 mjeseci. Izvođači su tvrtke Izgradnja i BCK Commerce, koja izvodi i podvodne radove.


 – Tko živi s morem, taj zna koliko su luke, šetnice i rive važna potreba lokalnog stanovništva. Ali bez toga nema ni unapređenja turističke, odnosno nautičke ponude, rekao je ravnatelj Kružić. 

Pročelnica Odjela za pomorstvo Nada Milošević najavljuje i investicije na Unijama, Susku, Cresu, a uskoro i uređenje ribarske luke u Rabu te dovršetak dogradnje luke u Baški.


– Važno je istaknuti da su ovi odlični rezultati suradnje sa Europskom unijom u prvom redu rezultat činjenice da su naše županijske lučke uprave spremne za apliciranje, da imaju svu projektnu dokumentaciju gotovu, i to je razlog zašto smo toliko uspješni u povlačenju sredstava, kaže Milošević.


Početkom 2000. godine, kad je Županija preuzela upravljanje pomorskim dobrom, prihodi su godišnje iznosili oko 6 milijuna kuna – sada se oni penju na čak do 50, pa i do 70 milijuna kuna godišnje zahvaljujući ogromnim ulaganjima u luke i rive, zaključila je Nada Milošević.