Slab odaziv

U Pavlomiru kreće berba grožđa, nima koga da ga bere. Traže radnike po cijeloj Hrvatskoj

Nataša Car

Ove godine ranija berba u Pavlomiru / Arhiva NL

Ove godine ranija berba u Pavlomiru / Arhiva NL

Za berbu nisu potrebne posebne vještine, samo volja za radom te dobra zaštita od sunca i dovoljno vode pa se stoga posao nudi svima – od studenata do umirovljenika. Radi se sedam sati dnevno, a kreće se već od ranog jutra



NOVI VINODOLSKI  U Pavlomiru već kreće berba sorte grožđa chardonnay koja je postigla optimalnu zrelost pa se ne smije predugo čekati s berbom za koju je potreban velik broj radnika. No, kako kaže dirketor Pavlomira Miroslav Palinkaš, muku muče s nedostatkom radne snage te visokim temperaturama zbog kojih je chardonnay ove godine i ranije uzrelio.


Klimatske promjene najviše osjete poljoprivrednici čijim proizvodima prijete nagle promjene vremena i ponekad ekstremne temperature. Miroslav Palinkaš istaknuo je da su oborine prije 25 godina bile pravilnije, no posljednjih godina to se promijenilo. Tijekom kišnih razdoblja zna pasti oko 150 litara kiše po metru kvadratnom, a tijekom sušnih razdoblja ne padne ni kap, što su osjetili i ovo ljeto.


Iako je srpanj bio suh, a ni u kolovozu zasad nije pala ni kap kiše, urod grožđa bio je dobar zahvaljujući navodnjavanju vinograda u Pavlomiru. Duge suše i visoke temperature biljkama izazivaju stres pa se procesi u grožđu ne mogu odvijati normalno. Zahvaljujući akumulacijskom jezeru vinograd je uspio dobiti dovoljno vode te se zasad sve dobro razvija. Ipak, zbog visokih temperatura berba počinje ranije pa se tako već danas kreće brati sorta chardonnay koja se koristi za proizvodnju pjenušca 1288.


Čekaju radnike i kišu – Miroslav Palinkaš / Foto Nataša CAR


Čekaju radnike i kišu – Miroslav Palinkaš / Foto Nataša CAR





– Zbog dobrih uroda i veće količine grožđa potrebno je puno radne snage koje, nažalost, nema. Trenutno ima mnogo zaposlenih u turizmu pa nema dovoljno radnika za obavljanje poljoprivrednih poslova – kaže Palinkaš. Upravo zbog toga su u Pavlomiru odlučili tražiti radnike po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Odaziv je zasad još uvijek slab, a vrijeme istječe. Naime, grožđe ne čeka nikoga. Kada je sorta spremna, ona se mora ubrati kroz nekoliko dana kako bi se moglo proizvesti kvalitetno vino. Palinkaš je istaknuo da za berbu nisu potrebne posebne vještine, samo volja za radom. U Pavlomiru stoga zapošljavaju sve, od studenata do umirovljenika. Osim zapošljavanja putem student servisa, nude i zapošljavanje putem vaučera jer na taj način radnici mogu raditi do 3 mjeseca godišnje bez da im se diraju redovna primanja. Radi se oko 7 sati dnevno, a kreće se već od ranog jutra kako bi se izbjegle najveće vrućine koje nisu dobre ni za biljku, ni za čovjeka. Ipak, Palinkaš je dodao da je za berbu potrebna dobra zaštita od sunca i dovoljno vode.

Bez obzira na sve prepreke, u Pavlomiru uvijek uspiju proizvesti vrhunsko vino, čemu svjedoči i šest zlatnih medalja koje su dobili za ukupno sedam različitih uzoraka na sajmovima vina. Još jedan znak uspjeha je i prodaja koja ide odlično. Strani turisti rado posjete kušaonicu gdje mogu probati sve sorte, a najpopularnije su autohtona sorta žlahtina i pjenušci.


Pored individualnih dolazaka gostiju, sljedeći tjedan organiziraju i Ružicu Vinodola za koju je potrebno dosta pripreme, ali u Pavlomiru će se ovih dana prvenstveno fokusirati na berbu. Nadaju se i većem odazivu radnika te barem jednoj poštenoj kiši u kolovozu kako bi im se barem malo olakšao posao jer raspored im je potpuno popunjen. Palinkaš je naglasio kako se nada da će do tada uspješno završiti berbu chardonnayja. Ako sve bude išlo prema planu, berba žlahtine krenut će nakon 1. rujna, a cabernet sauvignon ide posljednji.