Turistička sezona zaustavlja radove u Crikvenici do rujna

Nataša Car



CRIKVENICA – Kopneni radovi na dogradnji luke Crikvenica privremeno su obustavljeni do kraja turističke sezone, dok se na moru još obavljaju nasipavanja koja će stati krajem lipnja. I radovi na luci Perčin u Jadranovu su privremeno obustavljeni, dok su se radovi u Selcu, točnije na Polači, odužili zbog problema sa zadnjim pilotom, no i oni će uskoro biti privedeni kraju.


– S intenzivnim radovima na dogradnji luke Crikvenica nastavljamo u rujnu, a završetak cjelokupne investicije vrijedne gotovo 33 milijuna kuna planiran je do početka iduće turističke sezone, odnosno do lipnja 2020. Ostvarenjem investicijskog ciklusa pridonijet ćemo daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva i turizma, ali i znatnom unapređenju kvalitete života naših sugrađana – istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.


Sigurnosni zahtjev


Cilj projekta je zadovoljavanje svih sigurnosnih zahtjeva za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica – Šilo koja je od velike važnosti za stanovništvo otoka.




Poboljšana usluga prijevoza putnika tijekom cijele godine omogućit će integriranost hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu te unaprijediti preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi stanovnicima otoka Krka. Radove izvodi Zajednica ponuditelja koju čine crikvenička Izgradnja, riječki BSK commerce i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice. Projekt će gotovo u cijelosti biti financiran bespovratnim sredstvima europskih fondova te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet.


Novi vezovi


Radovi na dogradnji luke Selce, koji obuhvaćaju dogradnju postojećih gatova na lokacijama Stari Mul i Polača, djelomično su završeni. Gat na lokaciji Stari Mul nadograđen je za dodatnih 40 metara, dok su se radovi na dogradnji gata Polača odužili zbog poteškoća s temeljenjem posljednjeg u nizu pilota.


– Realizacijom navedenih radova osigurat ćemo 60 novih komunalnih vezova za lokalno stanovništvo, što će znatno olakšati svakodnevni život naših sugrađana, unaprijediti razvoj male brodogradnje i nautičke industrije općenito. Radovi će se izvoditi zaključno s prvim tjednom srpnja te bih zamolio sve stanovnike i turiste za razumijevanje – dodao je Kružić.Radovi na dogradnji luke Perčin u Jadranovu, vrijedni oko 14,5 milijuna kuna, koje izvodi BSK Commerce, također su privremeno obustavljeni. Izgrađeno je gotovo 400 metara novog obalnog zida, te će se do kraja lipnja izvršiti privez tri plutajuća gata.

Do kraja mjeseca također će se privezati svi postojeći korisnici komunalnih vezova te će se dodijeliti novi vezovi. Nakon turističke sezone ponovo će se intenzivirati radovi na popločenju hodne površine rive, postavi priključnih ormarića struje i vode te na hortikulturnom uređenju luke.