Izazov

Sutra ujutro počinje treće izdane Highlander Velebita

Dorotea Prpić

Hoda se od Zavižana do Starigrada Paklenice, planinarska trasa ide kroz dvije županije, duga je 104 kilometra, a prolazi Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit i Nacionalnim parkom Paklenica



SENJ – Sutra ujutro kreće Highlander Velebit, petodnevni ultimativni planinarski događaj koji se održava već treći put. Hoda se od Zavižana do Starigrada Paklenice, planinarska trasa ide kroz dvije županije, duga je 104 kilometra, a prolazi Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit i Nacionalnim parkom Paklenica.


Na ovaj planinarski izazov, koji dosadašnji sudionici opisuju avanturom života i koji je osmislio Osječanin Igor Mlinarević, ove je godine prijavljeno 250 sudionika iz 14 zemalja: Hrvatske, Maroka, Hong Konga, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Irske, Južne Koreje, Srbije, Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Belgije i Češke. Planinari moraju proći kroz svih pet kontrolnih točaka – Skorpovac, Baške Oštarije, Panos, Veliko Rujno i Velika Paklenica – na kojima se dolazak evidentira žigom u Highlander ID. Za uspješan prolazak Highlander rute, uz titulu Gorštaka, odnosno Highlandera, sudionici će biti nagrađeni priznanjem i medaljom.


Promocija ljepota


– Highlander Velebit događaj je koji s ponosom promovira ljepote hrvatskih planina, nacionalnih parkova te stavlja naglasak na Hrvatsku kao zemlju raznolikih ljepota netaknute prirode i surove divljine. Avanturom života naglašava se i važnost povratka prirodi te boravka u njoj, kao i njena korisna djelovanja ne samo na fizičko zdravlje, nego i na zdravlje uma. Filozofijom »take only pictures, leave only footprints« educira sudionike o važnosti očuvanja netaknute prirode i njenom očuvanju. Uz to, kroz događaj se popularizira i »long distance« planinarenje u Hrvatskoj – ispred organizatora poručuje Arijana Veočić, zadužena za odnose s javnošću. Dodaje da je činjenica da se za Highlander Velebit čulo u najmanje 14 različitih zemalja, što potvrđuje uspješnost istoga kao promotora ljepota hrvatskih planina i nacionalnih parkova te pripomaže daljnjem brendiranju Republike Hrvatske kao zemlje mora i sunca te mitskih planina obilatih surovim divljinama.Highlander Velebit svojim sudionicima ne nameće tempo prolaska rute jer je jedini uvjet uspješnog završetka prolazak kroz sve zadane kontrolne točke te dolazak na cilj unutar pet dana. Za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, na raspolaganju je i Hrvatska gorska služba spašavanja, jedna od najboljih spasilačkih ekipa na svijetu.

Avantura života


Jedinstvenost ovog događaja skriva se u tome što svaki planinar proživljava svoju avanturu života jer će u pet dana pješačenja proći nekim od najljepših dijelova Velebita, primjerice najljepšim dijelom Premužićeve staze, okušat će izdržljivost u Raminom koritu – jednoj od najočuvanijih bukovih prašuma na Velebitu te uživati u Velikom Rujnu, najprostranijoj velebitskoj visoravni, a planinarska misija završava 18. rujna na cilju u Starigrad Paklenici.Sudionici sutra (subota) u 6.30 sati autobusima kreću iz Senja s parkirališta podno tvrđave Nehaj, a start je u 10 sati na Zavižanu kod kapelice sv. Ante. Tamo će sudionike pozdraviti i označiti početak pješačenja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a službeni voditelj starta je poznati glumac, profesor kineziologije i zaljubljenik u prirodu i planinarenje Mario Valentić, koji će i sam proći dio Highlander rute.