POMAK SE VIDI

Što se događa s projektom dogradnje luke u Crikvenici? Evo kako napreduju radovi

Biljana Savić

Riječ je o projektu vrijednom 33 milijuna kuna, čijom će se realizacijom zadovoljiti svi sigurnosni zahtjevi za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica – Šilo



CRIKVENICA – Nakon nešto više od godinu dana od početka radova na projektu »Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica«, izveden je i uređen temeljni nasip zapadnog lukobrana na približno dvije trećine ukupne duljine lukobrana te je izvedeno svih pet betonskih utvrdica.


Riječ je o projektu vrijednom 33 milijuna kuna, čijom će se realizacijom zadovoljiti svi sigurnosni zahtjevi za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica – Šilo, koja je od velike važnosti za stanovništvo otoka.


Napredak dosadašnjih radova zabilježen je dronom i dostupan na YouTube kanalu Županijske lučke uprave Crikvenica.




– Zadovoljan sam dinamikom radova na gradilištu te, unatoč manjim nepredvidivim događajima koji su česti na ovako složenim infrastrukturnim građevinama, vjerujem da ćemo projekt realizirati u skladu s planiranim rokovima.


Reakcije lokalne zajednice su zaista pozitivne, svakodnevno razgovaramo s našim sugrađanima koji već sada, iako projekt nije u cijelosti realiziran, vide pomake u gradnji.



Trenutačno smo u fazi postavljanja betonskih blokova na dionici između prvog i drugog tlocrtnog loma te preopterećenja istih kako bismo pratiti njihovo slijeganje.


Također, preopteretili smo i sve izgrađene betonske utvrdice na poziciji novog lukobrana i na Maloj paladi – ističe ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić i dodaje da se istodobno u pogonu tvrtke GP-a Krk proizvode rasponski elementi i valobrani ekrani za zapadni lukobran i gat Mala palada.


Projekt će gotovo u cijelosti biti financiran sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru specifičnog cilja – povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet.


Radove izvodi Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja iz Crikvenice, BSK commerce iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.