Nova lokacija

Spomenik pjesniku i banu sada na njegovom – Trgu Ivana Mažuranića

Franjo Deranja



Premda je to trebalo očekivati, ipak je premještanje spomen-poprsja pjesniku Ivanu Mažuraniću, rođenom u Novom Vinodolskom 1814. godine, pobudilo veliku pozornost i zanimanje građana.


Brončani spomenik Ivana Mažuranića rad je akademskog kipara, Sušačanina Vinka Matkovića, a bio je desetljećima, od početka 60-ih prošloga stoljeća, postavljen u novljanskom gradskom parku, na obali.


Prije nekoliko godina javili su se prijedlozi da se Trg Ivana Mažuranića preimenuje u Trg Franje Tuđmana, jer ionako je gradski park, koji je napunio 110 godina i zaista je impozantan svojom vegetacijom, nosio tada Mažuranićevo ime. U međuvremenu prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dobio je najdulju novljansku šetnicu – od Obale kneza Domagoja do uvale Grabrova, a Trg Ivana Mažuranića dobio je spomenik pjesniku što je već postojao u gradskom parku više od 65 godina.




Autora glasovitog epa »Smrt Smail-age Čengića« Ivana Mažuranića, koji je dopunio i Gundulićeva »Osmana«, te bio cijenjen jezikoslovac, političar i prvi ban pučanin, odsad će moći vidjeti veći broj posjetitelja središta Novog Vinodolskog, i građana i turista, otkad je dobio mjesto na središnjem i svojem trgu – Trgu Ivana Mažuranića!


Gradskom vodstvu već stižu pohvale i čestitke za ovu simboličnu spomeničku inovaciju!