Znanstveni časopis

Predstavljen Senjski zbornik, posvećen je Podgorju

Dorotea Prpić

Novi broj Senjskog zbornika donosi teme sa znanstveno-stručnog skupa »Podgorje – polazišta i perspektive razvoja kraja između Velebita i Jadrana«, održanog u listopadu 2016. godine



SENJ Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo javnosti su predstavili novi, 44. broj znanstvenog časopisa Senjski zbornik, jedine publikacije ove vrste u Ličko-senjskoj županiji koji u pravilu izlazi jednom godišnje. Novi broj Zbornika posvećen je Podgorju i donosi teme sa znanstveno-stručnog skupa »Podgorje – polazišta i perspektive razvoja kraja između Velebita i Jadrana«, održanog u listopadu 2016. godine.


Širok raspon tema koje su obradili sudionici znanstvenog skupa i koje u vidu preglednih i znanstvenih članaka donosi novi broj Zbornika pridonijeli su objektivizaciji stanja i mogućim izgledima za vraćanje života u Podgorje, ali i potvrdile činjenice o dugogodišnjem zanemarivanju Podgorja u gospodarskom i društveno-političkom pogledu te u potpunom demografskom rasipanju. Jedini način vraćanja života na to područje je vraćanje stanovništva u uvjetima održive egzistencije.


Turistička ponuda


Od potencijala za razvoj ovog područja istaknuti su primjerice novi oblici turističke ponude na relaciji obala i planina, nova valorizacija povijesnih cesta i sezonskih staza koje vode od primorskih naselja do planinskih stanova, a najvredniji potencijal je očuvana priroda Podgorja smještenog između planine Velebit i Jadranskog mora. Vezano za to nužna je i izrada prostornoplanske dokumentacije, uz uvažavanje zemljopisnog položaja, klime, reljefa i povijesnog nasljeđa Podgorja, a razrada strateško-razvojne dokumentacije trebala bi se odvijati kao višedisciplinarni rad uz suradnju s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, Parkom prirode Velebit i društveno-političkim subjektima, istovremeno koristeći iskustva sličnih područja u svijetu i uz financijsku podršku fondova Europske unije.


Posebno se naglašava da Podgorje ne smje biti »svoj« problem kao u prošlim vremenima, nego obaveza šire zajednice. Zaključci i preporuke koji proizlaze iz pojedinih tema u Zborniku imaju cilj da i šira znanstvena, stručna i lokalna zajednica prepozna važnost Podgorja, po mnogočemu bitnog, ali zanemarenog područja Hrvatske.Zbornik su predstavili prof. dr. Ivan Legac s Prometnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. Ivan Rogić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Izborna skupština


Predstavljanju novog broja Zbornika prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Grada Senja Jurica Tomljanović, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, biskup u miru dr. Mile Bogović, dekan Senjskog dekanata Silvije Milin, ravnateljica Nacionalne i Sveučilišne knjižnice Zagreb dr. sc. Tatijana Petrić i brojni članovi Senjskog muzejskog društva, a program je vodila ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.U okviru predstavljanja novog broja Zbornika održana je i izborna skupština Senjskog muzejskog društva koju je vodio glavni urednik Zbornika i predsjednik Društva dr. sc. Miroslav Glavičić.

Skupština je usvojila izvješće o radu i financijsko izvješće za razdoblje 2014. – 2017. te izmjene Statuta, kao i Program rada za razdoblje 2018. – 2021. godine. Na čelu Senjskog muzejskog društva i dalje ostaje dosadašnje vodstvo, predsjednik Miroslav Glavičić, tajnica Blaženka Ljubović i likvidator Branka Šolić, a njihov novi mandat skupština Društva je jednoglasno potvrdila. Riječi zahvale Senjskom muzejskom društvu, Gradskom muzeju Senj i Gradu Senju na suradnji u projektu Hrvatska glagoljica, u okviru kojeg je pokrenut portal Glagoljica.hr u cilju okupljanja digitalnih preslika hrvatske glagoljske baštine, uputila je i dr. sc. Tatijana Petrić te uručila zahvalnice, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Ivona Šojat.