Lag Vinodol

Objavljen natječaj: Mali poljoprivrednici mogu dobiti po 15 tisuća eura

Anto Ravlić

Na području LAG-a Vinodol registrirana su 273 poljoprivredna gospodarstava / arhiva NL

Na području LAG-a Vinodol registrirana su 273 poljoprivredna gospodarstava / arhiva NL

Prijavitelji moraju spadati u rang mikro ili malih poduzeća, biti registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te ustrojeni kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), obrt, trgovačko društvo ili zadruga



 LAG Vinodol je objavio svoj prvi LAG natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Vinodol 2014.-2020. za provedbu Mjere 1.1.3. »Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava«. Ukupni iznos raspoloživih sredstava je milijun kuna dok visina javne potpore po projektu iznosi 111 tisuća kuna odnosno 15 tisuća eura. Prijava projekta počinje sutra (petak), a podnosi se poštanskim putem u periodu do 10. svibnja. LAG Vinodol ima mogućnost financiranja devet projekata putem natječaja.


Prema službenim podacima na području LAG-a Vinodol broj registriranih poljoprivrednih gospodarstava je daleko veći – 273. Treba napomenuti da nisu sva gospodarstva aktivna odnosno veliki broj njih se poljoprivredom bavi kao hobijem, a ne kao glavnom djelatnošću.


Prijavitelji moraju spadati u rang mikro ili malih poduzeća, biti registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te ustrojeni kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), obrt, trgovačko društvo (izuzev trgovačkih društava čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) ili zadruga. Svakako moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te pripadati ekonomskoj veličini od 2.000 do 7.999 eura. Izračun ekonomske veličine poljoprivredna gospodarstva vrše u FADN kalkulatoru, a za izdavanje potvrde o ekonomskoj veličini nadležna je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.




Svako poljoprivredno gospodarstvo može informativno izračunati svoju veličinu, a prema informacijama iz LAG-a, potrebno je minimalno primjerice 1,10 hektara površine pod maslinama, ili 0,7 hektara vinograda, ili 0,5 hektara pod smokvama, ili ukoliko se PG bavi pčelarstvom, tada je potrebno najmanje 28 košnica. U svrhu prijave na ovaj natječaj potrebno je voditi računa i o »gornjoj granici« ekonomske veličine. Iz navedenog se može zaključiti da se ekonomska veličina računa za svaku kulturu zasebno, i iz tog razloga je vrlo važno dobiti službenu potvrdu o ekonomskoj veličini.


Nositelji projekta moraju također imati prebivalište ili sjedište na području obuhvata LAG-a Vinodol, a i sam projekt koji se sastoji od ulaganja u pokretnu opremu ili ulaganje u nepokretnu opremu i/ili građenje i/ili restrukturiranje trajnog nasada, mora se provoditi na području LAG-a koji obuhvaća gradove Bakar, Crikvenicu, Kraljevicu, Novi Vinodolski te općine Čavle, Kostrenu i Vinodolsku općinu.


Natječaj i natječajna dokumentacija objavljena je na internet stranici www.lag-vinodol.hr.