Oporba protiv

Novljansko vijeće izglasalo proračun od 59 milijuna kuna

Biljana Savić

Foto Biljana Savić

Foto Biljana Savić

Proračun je razvojan jer više od 29 milijuna kuna ide u projekte, od čega se 27 milijuna kuna odnosi na sredstva EU-a. Glavni projekt je dogradnja vrtića koji će uz povećanje kapaciteta dobiti i dvoranu – poručio je gradonačelnik Novog Velimir Piškulić



Blagajna Grada Novog Vinodolskog iduće godine raspolagat će sa skoro 60 milijuna kuna. Izuzev trojice oporbenih SDP-ovih vijećnika – Mihaela Jovanovića, Josipa Silova i Bojana Zoričića – preostalih dvanaest vijećnika diglo je ruku i glasovanjem podržalo proračun u visini od 59 milijuna kuna.


– Žao mi je što oporba nije glasala za proračun jer je realan, razvojan i socijalan. Razvojan je jer više od 29 milijuna kuna ide u projekte, od čega se 27 milijuna kuna odnosi na sredstva EU-a. Glavni projekti su dogradnja vrtića, koja će povećati kapacitet sa 100 na 130 mjesta, a vrtić će dobiti dvoranu. Radovi počinju 16. prosinca, a rok za izvršenje je 9 mjeseci. Proračun obuhvaća i uređenje poslovne zone, sanaciju odlagališta Duplja, uređenje plaža ispod hotela Lišanj i na Obali Petra Krešimira, u Klenovici i Smokvici. Tu je i izgradnja Doma zdravlja kojeg financira Primorsko-goranska županija sa 700 tisuća kuna, ali smo mi ustupili zemljište i oslobodit ćemo ambulantu plaćanja komunalnog doprinosa. Sve to je realno i ostvarivo – poručio je gradonačelnik Velimir Piškulić, a socijalnu komponentu proračuna istaknuo je božićnicama koje će dobiti 1.420 umirovljenika za koje je Grad iz proračuna izdvojio 340 tisuća kuna, a božićnice će dobiti ovisno o visini mirovine – 300, 200, 150 ili 100 kuna.


Uvijek može bolje


– Drago mi je da ste čitali moj predizborni projekt i u proračun unijeli moju ideju o proširenju vrtića, a svojih predizbornih obećanja se ne držite, stalno ih odgađate i prebacujete za iduću godinu, zato nećemo glasati za proračun – obrazložio je Jovanović.




– Proširenje vrtića je u interesu svih, to znači da glasate protiv vlastite ideje i programa – odgovorio mu je Piškulić, na što je Jovanović konstatirao da ne može glasovati parcijalno, da podržava proširenje vrtića, da se s nekim stvarima u proračunu slaže, ali da mu se više toga ne sviđa nego sviđa i da uvijek može bolje.


– Gdje je projekt sportske dvorane, ne vidim ga ni u ovom proračunu, ne vidim ni gradnju vatrogasnog doma, a obećali ste sve to – pitao je Jovanović, uz opasku da se birače ne smije lagati.Piškulić je kazao da sportska dvorana nije jednostavan projekt, a i skup je, te da ga Grad ne može sam isfinancirati, a predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić poručio je oporbenim vijećnicima da nema smisla srljati u investicije koje će opteretiti gradski proračun jer će uskoro za to povući sredstva iz EU-a, kao i za gradnju vatrogasnog doma.

Na aktualnom satu Jovanović je ocijenio da je advent u Novom Vinodolskom mizeran, pogotovo u odnosu na susjednu Crikvenicu.


Klizalište (pre)skupo


– Zar je teško postaviti klizalište na trg i nekoliko adventskkih kućica – pitao je, a Piškulić mu je odgovorio da je to skup sport s malo publike.


– Morate znati da Crikvenici gravitira cijelo zaleđe, ima puno više stanovnika i mi nudimo ono što možemo za naš mali grad, ali svaka nova ideja je dobrodošla – kazao je Piškulić, nakon čega je Jovanović ustvrdio da se ne smije pristati na to da se Novi ne može mjeriti s Crikvenicom jer da takav stav blokira bilo kakvu djelatnost. Jovanović je predložio da Grad Novi Vinodolski, barem na manifestacijama koje organizira Grad, zabrani upotrebu plastičnih čaša, tanjura i bešteka u cilju zaštite okoliša, a to su svi vijećnici, kao i gradonačelnik i predsjednik Vijeća, odmah prihvatili.Snježana Klaić (HNS) pitala je kako riješiti bicikliste, a pogotovo korisnike električnih romobila koji jure Korzom hrvatskih branitelja. Načelnik i predsjednik Vijeća složili su se da su električni romobili nepoznanica i za prometnu policiju i da su prava opasnost na šetalištu te da nema druge nego to pokušavati rješavati novčanim kaznama.