Gradsko vijeće Crikvenice

Nema razloga za strahom od DINA-e

Anto Ravlić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vijećnica Marina Baričević (HSS) je primijetila da se Crikveničani pitaju trebaju li se bojati DINA-e na Omišlju odnosno svega što je tamo uskladišteno, a može zaprijetiti? Zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić je poručio da ne treba širiti strah



CRIKVENICA  Sjednica crikveničkog vijeća nije ponudila spektakularne točke i sudbonosne rasprave, ali je postavljeno niz pitanja koja čine crikveničku svakodnevicu.


Vijećnica Marina Baričević (HSS) je primijetila da se Crikveničani pitaju trebaju li se bojati DINA-e na Omišlju odnosno svega što je tamo uskladišteno, a može zaprijetiti? Zamjenik gradonačelnik Veselko Mutavgjić je poručio da ne treba širiti strah, ali da je slučaj sigurno zanimljiv i Crikvenici.


Na ekologiji je ostao nezavisni vijećnik Igor Posarić je pitao što je sa reciklažnim dvorištem od kojeg se odustalo u Jadranovu? Zasad lokacije nema, razmatra se jedna ili više lokacije, uslijedio je odgovor.




  Tri su pitanja posvećena susjedstvu zgrade gradske uprave. Vijećnik Posarić je pitao što je s prodajom zgrade bivšeg suda nasuprot gradske uprave. Zgrada se urušava i propada, a na atraktivnoj je lokaciji.


Zamjenik gradonačelnika Mutavgjić je rekao da je prva cijena na natječaju bila previsoka, a da se stupilo u kontakt s lokalnim agencijama za nekretnine kako bi se našla realna cijena koju će prihvatiti gradsko vijeće. Vijećnik Darko Pavlić (SDP) je predložio da se umjesto gradnje romskog naselja koje košta urede četiri stana.    

Problemi s parkingom


– Radi se o zgradi na atraktivnoj lokaciji, u susjedstvu brojnih sadržaja i uredsko-poslovna namjena je prihvatljivija, rekao je zamjenik Mutavgjić.


  Vijećnik Mato Gavran (HSP) je predložio da se na parkiralištu ispod gradske uprave uvede naplata parkiranja, čime bi se zaradila koja kuna i zaposlio netko. Naime, građani u velikom broju svraćaju u gradsku upravu, na sud, policiju… Prijedlog će se razmotriti.


  Postavljena su još tri pitanja vezana uz parkiranje. Vijećnik Željko Skrbin (HNS) je pitao mogu li se povećati parkirališni kapaciteti i može li pojeftiniti godišnja karta. Odgovor je da nema smisla rušiti parkove zbog 15 dana u kojima je izražen nedostatak mjesta za parkiranje. SDP-ovca Dina Manestra je zanimalo može li Grad urediti parkiralište na Kačjaku, gdje se u sezoni stvaraju velike gužve zbog nedostatka mjesta.


 Manestar je prenio pitanje ljudi što bi se dogodilo da između automobila parkiranih na prometnici moraju proći interventna vozila. Grad je obećao da će izviditi stanje. Vijećnik Zdravko Pernar (HDZ) je primijetio da se u centru Crikvenice uredilo dosta parkinga za motocikle, no također je primijetio da su ta mjesta okupirana automobilima te zatražio da se uvede reda.    


Ponešto i o investicijama. Manestar je pitao koliko Grad Crikvenica pomaže investitore. Zamjenik Mutavgjić je rekao da se izlazi u susret znatnim smanjenjem doprinosa. Za gradnju hotela s četiri i pet zvjezdica odobrava se popust do 90 posto na komunalni doprinos. Tako će hotel Kvarner Palace u skoroj nadogradnji ostati bogatiji za gotovo milijuna eura zahvaljujući gradskim popustima. Manestar je, kao čelnik Jadrana, komentirao da se nada da će ista pravila vrijediti i za Jadran.



Uravnilovka s mjesnim odborima


Vijećnik Damir Lončarić (HNS) je imao primjedbu na suradnju Grada s mjesnim odborima, kojima se dijele sredstva po principu uranilovke. Lončarić je primijetio da se na vrijeme dostave planovi i želje mjesnog odbora, da se malo što radi do kraja godine, a onda u cajtnotu predlažu akcije koje MO nije niti tražio.


Samo da bi se potrošila predviđena sredstva. Zamjenik gradonačelnika Mutavgjić je rekao da nije dovoljno iskazati želju već da se administrativno mora pripremiti teren za radove.


  Vijećnik Pavlić je pitao što je s crikveničkom marinom. U odgovoru je poručeno da je napokon određena granica pomorskog dobra i da je na potezu Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koje bi već na jesen moglo raspisati natječaj. Vijećnik Vedran Antić (SDP) se pozvao na nedavnu vježbu civilne zaštite i pitao kad će se crikvenička civilna zaštita odjenuti kao što je lijepo odjevena novljanska.


Sredstva su osigurana i Crikveničani će uskoro biti odjeveni poput Novljana. Vijećnika Gavrana je zanimalo što je s azilom za životinje koji sigurno ne zadovoljava potrebe Crikvenice? Odgovor je da se zasad snalazi s privremenim smještajem u bivšoj klaonici, a da je budućnost zajednički azil Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Možda i Kraljevice.