Vodstvo NK Crikvenica ogorčeno

Neka gradska vlast štedi na maškarama, a ne na djeci

Anto Ravlić

Djeca koja treniraju u mlađim kategorijama jednog dana bi trebala nastupati za seniore Crikvenice. Gdje ćemo s njima kada navrše 17-18 godina? Na ulicu, ako ne budemo imali seniore, komentira predsjednik Prpić stav gradske vlasti prema kojemu se ukidaju sredstva za plaćanje igrača



CRIKVENICA » Vodstvo Nogometnog kluba Crikvenica oštro se usprotivilo stavu crikveničke gradske vlasti koja po novim kriterijima financiranja gradskih sportskih klubova odbija odobravati sredstva za plaćanje igrača.


   Klub je osnovan prije 95 godina i okuplja 140 igrača u šest kategorija. Među njima je 110 djece, a s igračima radi šest trenera. Predsjednik NK Crikvenice Marko Prpić ogorčen je najavom gradskih vlasti i tvrdi da bi njihovi potezi mogli potpuno uništiti nogomet i sport u Crikvenici uopće. Zašto?



Prpić podsjeća da je krajem 2011. godine preuzeo klub sa 650 tisuća kuna dugova. Otvorili su postupak predstečajne nagodbe, čime su smanjili dug na 250 tisuća kuna. Čeka se potvrda nagodbe. Danas NK Crikvenica ne duguje više od dvadesetak tisuća kuna prema Savezu i prijevoznicima.





   – Pa tko će trenirati četiri puta tjedno i za vikend igrati utakmicu za nula kuna. Vole dečki nogomet, ali i izdvajaju puno vremena. Tko će platiti troškove prijevoza nekome tko na trening i utakmice dolazi 20 dana u Crikvenicu iz Novog Vinodolskog? Nema ekipe u Primorsko-goranskoj županiji koja ne plaća igrače. Igrači se u ligi u kojoj nastupamo plaćaju od 700 do 5.000 kuna. Prije četiri-pet godina se i u Crikvenici plaćalo po 7.000 kuna. Sada od 700 do 2.500 kuna. Nama igrači iz Crikvenice odlaze u druge sredine. I što će se dogoditi ako mi jedini ne budemo plaćali? Nestat će seniorski pogon. Djeca koja treniraju u mlađim kategorijama jednog dana bi trebala nastupati za seniore Crikvenice. Gdje ćemo s njima kada navrše 17-18 godina? Na ulicu, ako ne budemo imali seniore, kaže predsjednik Prpić.


  


Sve transparentno


Prpić ističe da klub sve isplaćuje u skladu sa zakonom, na žiroračun. Dodaje da Zakon o sportu omogućava isplaćivanje hranarine od 1.600 kuna i upozorava da drugi gradovi i općine izdvajaju puno više za svoje nogometne klubove. Čelnici kluba objašnjavaju da se snalaze i štede na sve načine i da je besmisleno inzistirati na nelogičnim pravilima. Umjesto da plaćamo autobuse, u dogovoru s roditeljima riješimo prijevoz na utakmice, a kunama ušteđenima na autobusu riješimo neki drugi problem, kažu u klubu, tvrdeći da se može točno provjeriti gdje gradska sredstva završavaju.


Nama je Grad smanjio sredstva sa 510 na 420 tisuća kuna, a trebamo za natjecanja 700 tisuća kuna. Neka štede na maškarama, a ne na djeci, poručio je Prpić gradskim vlastima i pozvao ih da javno kažu Criveničanima kolike iznose plaće i ostali honorari u gradskim službama i ustanovama.


  


Treneri koštaju


– Slavimo 95 godina, a nama se skidaju sredstva, ogorčen je čelnik crikveničkoga kluba.


   Primjećuje da se Grad zauzima za trenere koji će odgajati mlade sportaše i pita se znaju li u Gradu koliko se plaćaju treneri na koje se pozivaju u konkurentskim klubovima.


   – U Međužupanijskoj ligi Nogometnog saveza Rijeka u kojoj se natječemo s Vinodolom, Opatijom, Naprijedom, Halubjanom, Nehajem i klubovima iz Istre, trener se u prosjeku plaća pet tisuća kuna – ističe Prpić.


   U NK Crikvenici podsjećaju na problem pomoćnog igrališta bez kojeg su ostali nakon pronalaska rimskih peći i pitaju se kad će napokon dobiti teren na kojem mogu trenirati. Jedno vrijeme je u opciji bilo igralište u Jadranovu, no u klubu se pitaju tko će usred gospodarske krize voziti djecu gotovo svaki dan u Jadranovo.