Dobra zamisao

Najveće njuške u Crikvenici upriličile veseli vikend

Anto Ravlić

Lajavi vikend doveo je u grad na Dubračini i pse iz inozemstva, najviše iz Njemačke, a jedan je stigao čak iz Irske. Uz dobro poznatu i prihvaćenu plažu za pse u Podvorskoj, Crikvenica je dobila manifestaciju kojom se još ozbiljnije ucrtala kao destinacija za kućne ljubimce



CRIKVENICA Premijerna manifestacija Crikvenica 4 Pets pokazala je da ima perspektivu. Kako i ne bi, kad je Stari kontinent preplavljen četveronožnim ljubimcima koji u mnogim obiteljima imaju status ravnopravnog člana. U Europskoj uniji živi 60 milijuna pasa. Događanje za najveće njuške u gradu, kako su manifestaciju reklamirali u Crikvenici, privuklo je za vikend mnoštvo pasa i njihovih vlasnika.


Uz dobro poznatu i prihvaćenu crikveničku plažu za pse u Podvorskoj, Crikvenica je dobila manifestaciju kojom se još ozbiljnije ucrtala kao destinacija za kućne ljubimce. Vikend je privukao i djecu. Gdje su psi, tamo su i najmlađi. – Došli smo ujutro, a morala sam doći i poslije podne, pričala je mama dvogodišnje djevojčice koja nije micala poglede s pasa. Crikvenički lajavi vikend imao je međunarodni karakter. Svoje su ljubimce prošetali stranci, najviše je naravno bilo Nijemaca. Stigao je i Fintan, ljubimac vlasnice Dymone, čak iz Irske. Stranaca bi sigurno bilo još više da se manifestacija Crikvenica 4 Pets održala prije dva tjedna. Nažalost, kiša je prebacila pseći vikend na prijelaz s rujna na listopad.


Manifestacija je imala i društvenu odgovornost. Ojačati svijest o važnosti uloge kućnih ljubimaca, ravnopravnih članova mnogih obitelji te podsjetiti na odgovornost vlasnika, koja se uči od malih nogu. U tom smjeru je išla i edukativna dječja predstava o kućnim ljubimcima »Pazi, mazi, voli«.





Najveća atrakcija vikenda bila je maškarana povorka koja je krenula od plaže za pse u Podvorskoj do Trga Stjepana Radića u centru Crikvenice. Tridesetak pasa pokazalo je svoje maškarane kostime. Nagradu u pojedinačnoj konkurenciji odnijela je Meri, pas vrste čine Jasne Visković. Drugo mjesto pripalo je mješancu Tedyju Nine Rosić, a treće mješanki Popini Tee Rosić. U grupnoj konkurenciji pobjednici su stigli iz Dramlja. Bobtailovi, odnosno staroengleski ovčari Noa i Điđi vlasnice Ide koja dijeli svakodnevicu s bobtailovima već 28 godina. Drugo mjesto zaslužili su jorkširski terijeri Daisy i Clooney vlasnice Sunčice Gačić. Bronca je pripala mješancu i kraljevskoj pudlicI Ruby i Havani vlasnice Melite.


Vikend je uz veseli karneval kućnih ljubimaca ponudio Sajam proizvoda i usluga za kućne ljubimce, cooking show tijekom kojeg su pripremane slastice za najdraže čupavce, predstavile su se tetovaže za kućne ljubimce i facepainting za djecu, organizirana je izložba kućnih ljubimaca bez rodovnice. Dijelile su se nagrade po kategorijama, za najbolju frizuru, najnestašnijeg, najumiljatijeg i najvještijeg ljubimca. Djeca su uživala u likovnoj radionici, nastupili su mali za zbor OŠ Zvonka Cara, plesna sekcija KUD-a Vatroslav Lisinski. Klaun je imao svoju predstavu, izrađivao je životinje od balona.


Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Crikvenice u suradnji s Udrugom »Sretna šapa«, Monty’s Dog Beach and Bar Crikvenica, Društvom »Naša djeca« Grada Crikvenice. Glavni sponzor bio je HOP d.o.o., a pokrovitelji su Grad Crikvenica i Županijska lučka uprava Crikvenica.