Večer ribarske tradicije

Na crikveničkoj Veloj paladi završio Tjedan plave ribe

Nataša Car

Atraktivna Večer ribarske tradicije / Snimila Nataša CAR

Atraktivna Večer ribarske tradicije / Snimila Nataša CAR

Prezentiraju se ribolovni alati, neke ribolovne vještine, pripremaju se jela od sitne plave ribe, a tu je i red dobre primorske glazbe – navela je direktorica TZ-a Grada Crikvenice Marijana Biondić



CRIKVENICA Velika završnica Tjedna plave ribe bila je organizirana danas uz Večer ribarske tradicije na crikveničkoj Veloj paladi. Bila je to vesela večer na kojoj su posjetitelji uživali u demonstraciji tradicije.


Sve je bilo popraćeno ukusnim delicijama, lokalnim vinima i primorskom glazbom. Savršen način da se tjedan posvećen ovoj zdravoj i tradicionalnoj namirnici privede kraju.


Rivijera Crikvenica je od 7. do 14. lipnja bila domaćin sedmoga Tjedna plave ribe, manifestacije koja je dio projekta Cesta plave ribe Turističke zajednice Grada Crikvenice.




Bio je to plav, zdrav, zabavan, edukativan tjedan posvećen tradiciji. A upravo je završnica stavila poseban fokus na bogatu ribarsku tradiciju Crikvenice koju su prikazali ribari PŠRD-a Arbun.


– Prezentiraju se ribolovni alati, neke ribolovne vještine, pripremaju se jela od sitne plave ribe koja se mogu degustirati, a tu je i red dobre primorske glazbe – navela je direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić.


Posebni jelovnici


Program je prije tjedan dana otvorila prezentacija Ceste plave ribe. Već sedmu godinu zaredom ugostitelji s područja čitave crikveničke rivijere pripremili su posebne jelovnike temeljene na jelima od plave ribe po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a nudili su ih Amor, Bodulka i Trabakul u Crikvenici, Domino u Dramlju, Feral u Jadranovu te Kantunić i Riva u Selcu.


– Tijekom tjedna brojni gosti posjetili su ugostiteljske objekte koji su nudili promotivne menije od plave ribe. Ove godine uključilo se dosta ugostiteljskih objekata i udruga u našu priču o plavoj ribi – istaknula je Biondić i dodala da su gosti na otvorenju degustirali više od 700 porcija jela od plave ribe.



Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a suorganizatori su PŠRD Arbun, Srednja škola dr. Antuna Barca, Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske Općine, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce, poduzeće Jadran, Restoran Domino, Vinarija Pavlomir i Obrt za ribarstvo Sipar. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i Eko Murvica.



Na glavnom gradskom trgu najveću je pažnju privukla velika tuna, no ni drugi obroci nisu prošli nezamijećeno. Osim što su mogli probati raznovrsne zalogaje, gosti su imali priliku i svjedočiti njihovoj pripremi. Bila je to prava velika kuhinja na otvorenom smještena tik do mora, a sve je naravno bilo popraćeno ugodnom glazbom sastava Trio Crikvenica.


Tjedan je nastavljen u zabavnom tonu pa je dan kasnije na Veloj paladi bila organizirana Ribarska fešta od plave ribe.


Kulinarske radionice


Nakon vikenda došlo je vrijeme za učenje. U sklopu ove manifestacije organizirane su dvije kulinarske radionice.


Članovi PŠRD Arbun pripremali su ukusne delicije / Snimila Nataša CAR


Članovi PŠRD Arbun pripremali su ukusne delicije / Snimila Nataša CAR



U ponedjeljak je šef kuhinje restorana Domino Dragan Visković demonstrirao crikveničkim ugostiteljima kako pripremiti standardne, ali i nesvakidašnje specijalitete od plave ribe, poput dimljene skuše, špageta s inćunima i zanimljivih delicija od tune.


Dan kasnije Marko Ćiković u konobi Trabakul naučio je goste, od kojih neki Crikvenicu posjećuju već desetljećima, kako pripremiti rupice i filet od plavice.


– Osim radionica za vjerne goste i profesionalne kuhare, i slovenski novinari te blogeri i influenceri su također imali kuharsku radionicu te je na taj način priča o plavoj ribi dobila širi doseg – rekla je direkotrica TZG-a Crikvenice.


Trio Crikvenica zabavljao je posjetitelje / Snimila Nataša CAR


Trio Crikvenica zabavljao je posjetitelje / Snimila Nataša CAR