Hvalevrijedan program

Moja odluka – moja budućnost: Goranski osmaši uče kako se zabavljati bez opijata

Marinko Krmpotić

Kroz ovaj projekt se stotinjak osmaša koji žive na području rada Policijske postaje Delnice educiralo o opasnostima konzumacije opojnih sredstava. Prvo su odslušali kratko predavanje, a zatim im je demonstrirano kako i bez »pomoći« alkohola ili drugih opijata lijepo provesti slobodno vrijeme



Četvrtu godinu za redom na području koje pokriva Policijska postaja Delnice realizirana je akcija pod nazivom »Moja odluka – moja budućnost«. Riječ je o projektu kroz koji se goranske osnovce koji žive na području djelovanja Policijske postaje Delnice nastoji upoznati i educirati o opasnostima i posljedicama konzumacije opojnih sredstava. Projekt je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola Gorskoga kotara, a jučer je proveden u školskim sportskim dvoranama OŠ Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori gdje su se okupili osnovci iz Ravne Gore, Skrada, Brod Moravica i Broda na Kupi te u OŠ Ivanke Trohar u Fužinama uz nazočnost učenika iz Fužina, Delnica, Lokava i Mrkoplja.



U organizaciji ovih zanimljivih sportskih susreta koji imaju edukativan karakter, uz Policijsku postaju Delnice sudjeluju još i Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za informiranje i prevenciju Delnice te Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ – odjel školske medicine Delnice. Susreti, kao i cijeli projekt, dio su vrlo kvalitetnog edukativnog projekta zahvaljujući kojem je, ionako dobro stanje s problemima ovisnosti mladih na području Gorskog kotara, još bolje, a prevencija podignuta na još višu razinu.



Ne, ne, ne i ne alkoholu




Stotinjak goranskih osnovaca u uvodnom je dijelu susreta najprije odslušalo kratko predavanje o opasnostima koje donosi korištenje alkohola i bilo kojeg narkotika, pri čemu su o tome u Fužinama govorile predstavnice Policijske postaje Delnice Monika Fak i Kristina Lakotić te članica Udruge mladih Re-Volt iz Delnica Jana Štimac, a u Ravnoj Gorti djelatnik MUP-a Siniša Jurković i direktorica CK Delnice Snježana Krizmanić.


– Ovdje smo kako bismo vam pokazali da se kroz sport možete zabaviti bez alkohola i bez bilo kakvih drugih opijata te kako postoje udruge mladih, sportski klubovi i druge institucije kroz koje je moguće na vrlo koristan način provoditi slobodno vrijeme i koje su spremne pomoći vam ako se nađete pred problemima – rekla je u fužinskoj sportskoj dvorani okupljenim goranskim osnovcima Monika Fak, pojasnivši im i način na koji alkohol vrlo opasno djeluje na njihov mladi organizam, odnosno saževši pravilo vezano uz korištenje droge u svima razumljivu rečenicu koja glasi: »Ne, ne, ne i ne!«


Iza 23 sata – kući


Osnovci iz Fužina, Lokava, Mrkoplja i Delnica kroz razgovor su mogli saznati i to što im se može dogoditi nađu li se nakon 23 sata na javnom mjestu bez pratnje roditelja ili starije osobe, kako to alkoholizam i narkomanija djeluju ne samo na pojedinca koji uđe u te opasne krugove, već i na njegovu obitelj i širu zajednicu, a Jana Štimac predstavila im je dio aktivnosti kojima delnička udruga mladih Re-volt brine o što svrsishodnijem provođenju slobodnog vremena. Pritom je u praksi dokazano kako se dobro zabaviti može i bez pomoći bilo kakvih opijata, i to kroz zabavne sportske susrete koji su svojim sadržajem ponudili ne samo dobru zabavu, već i spoznaju kako je u sportu, kao i u životu, potrebna međusobna suradnja, tolerancija, podrška i pomoć među sudionicima. Da je tome tako, goranski osmaši su se mogli uvjeriti kroz niz različitih sportsko-zabavnih disciplina (prenošenje balona, skakanje na tri noge, slobodna bacanja, potezanje konopa…), kao i kroz zajedničko druženje uz sok i krafne.