Predstavljeno

Malo mjesto za veliku monografiju: Slika višestoljetnog življenja u Dramlju

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Želja za izdavanjem monografije bila je potaknuta i činjenicom što se u većini dosad objavljenih publikacija Dramalj uglavnom spominje kao turističko odredište – rekla je Sanja Škrgatić, uz Anđelka Manestra autorica monografije



DRAMALJ – Monografija mjesta Dramalj najnovije je izdanje Centra za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić«. Knjiga autora Sanje Škrgatić i Anđelka Manestra objavljena je u suradnji s nakladničkim poduzećem Glosa iz Rijeke, a jučer je predstavljena javnosti u Hrvatskom narodnom domu u Dramlju.


Uz autore su je predstavili i recenzent, arheolog i kustos Arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Ranko Starac i Ksenija Čulina u ime izdavača.


– Premda će se nekima možda učiniti pomalo pretjeranim i pretencioznim izdavanje monografiije o jednom tako malenom mjestu kao što je Dramalj, izdavanje knjige ovoga tipa ipak nam se činilo veoma opravdanim. Želja za izdavanjem monografije bila je potaknuta i činjenicom što se u većini dosad objavljenih publikacija Dramalj uglavnom spominje kao turističko odredište. Malo je objavljivano o starijim dijelovima mjesta i crkvi sv. Jelene te nešto više o recentnim istraživanjima paleontološke prošlosti na lokalitetu dramaljske jame Vrtare.


Nova saznanja




Povjesničari su se ovim prostorom bavili tek fragmentarno, na prostoru Dramlja nisu provođena arheološka istraživanja premda je evidentirano nekoliko lokaliteta koje bi trebalo istražiti i koji mogu pružiti nova saznanja značajna i za povijest šireg primorskog prostora – kazala je autorica Sanja Škrgatić, inače ravnateljica crikveničkog Centra za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić«, i naglasila da je upravo zbog općeg dojma o neznatnosti i nezanimljivosti lokalnih dramaljskih tema, zadatak nje i Anđelka Manestra bio dokazati da to nije tako.


– Stoga je bilo potrebno prikupiti i sistematizirati dosadašnja saznanja i malobrojne povijesne fragmente. Time sam nastojala pružiti što cjelovitiju sliku višestoljetnog življenja stanovništva Dramlja – kazala je Sanja Škrgatić i zahvalila svim sugovornicima koji su joj pomogli, bilo svojim sjećanjima, saznanjima, podacima ili fotografijama.


Bečki državni arhiv


– U ovako malim mjestima u prošlosti se nije čuvalo niti ono malo službene dokumentacije o odlukama mjesnih uprava. Sačuvano je i nekoliko odličnih kartografskih prikaza Dramlja, koje smo pribavili iz bečkog državnog arhiva, a koji su nastali u vrijeme Austro-Ugarske. Jedan od njih je katastarski prikaz s točnim izmjerama i mnoštvom podataka, kakav i u današnje vrijeme može poslužiti kao uzor. Nezaobilazna i vrijedna bila su i osobna priopćenja pa sam tako došla do zanimljivih podataka o prvoj nogometnoj lopti u mjestu i o čuvenoj ljepotici Mici Ljubinoj Gustinjarovoj – prvoj službeno izabranoj Miss Svete Jelene 1928. godine – dodala je Sanja Škrgatić.



Ranko Starac kazao je da je riječ i o oku lijepoj knjizi koja čitatelje vodi u povijest malih ljudi koji su na ovim prostorima jako teško živjeli. Monografija je, istaknuo je Starac, podijeljena u dva dijela, u prvom je autorica Sanja Škrgatić, dok u drugom Manestar piše o važnosti osnovnoškolstva u ovome kraju.