Griški krabunoški susret

Krabunos je odvavik nepredvidiv i samo svoj

Biljana Savić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Griški krabunoški susret je događaj koji govori o dugoj tradiciji krabunoških odnosno maškaranih običaja u Grižanama. Prvi pisani trag o osnivanju Kalinićeve glazbe seže više od 150 godinu unazad



Zima nije imala nikakve šanse pored današnjeg 14. griškog krabunoškog susreta – maškarane povorke, koja je oko 13 sati suncem okupala grižanski kraj.


Zimu je, iako ne baš ciču, ali ipak zimu, potjerala moćna povorka sastavljena od 19 maškaranih grupa s područja Vinodola i okolice sa 700, a možda i tisuću krabunosa, zvončara, maškara, mačkara i mesopustara.


 Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Povorka je krenula s Potočine prema griškoj placi predvođena dječjom redutom.


Na griškoj placi uslijedilo je predstavljanje grupa pod voditeljskom palicom Nevena Barca i Danijela Blažičevića. Posjetitelji su uživali u krabunoškom slavlju uz dobru muziku, kapljicu i tradicionalnu jotu.



Toliko maškara, mačkara, zvončara, krabunosa na tako malom prostoru do temelja je izmijenilo i zatreslo središte Grižana i u ovo pitoreskno mjesto ubrizgalo još 6 života.


Tako i treba, jer Griški krabunoški susret je događaj koji govori o dugoj tradiciji krabunoških odnosno maškaranih običaja u Grižanama. Prvi pisani trag o osnivanju Kalinićeve glazbe seže više od 150 godinu unazad, prema kojoj su nastale i druge glazbe u Grižansko-belgradskom kraju.


Na današnjem se skupu moglo vidjeti bogatstvo krabunoških običaja u cijeloj Vinodolskoj dolini, a i šire, jer ovu predobru povorku činile su grupe i iz Kraljevice, Selca, Jadranova, Crikvenice. S Hreljina, Križišća…..


Griški krabunosi su nadaleko prepoznati, i unatoč sličnostima, imaju neka posebna obilježja po kojima se razlikuju od ostalih i koje oni kao takve čuvaju i vrednuju.


Griški krabunos je nepredvidiv i samo svoj, kako on to želi i nikad isti što daje posebnu draž. Inspiraciju za svoj izgled crpi iz života i događaja svoga kraja.


Činjenica da je povorku predvodila dječja reduta daje opravdanu nadu da se ovaj običaj neće zatrti.