Martinja va Grižah

Grižane proslavile blagdan svog zaštitnika

Biljana Savić

Koncelebriranu misu predvodio je mons. Sanjin Francetić, a blagoslovljeno je mlado vino u crkvi sv. Martina. Nastupili su tamburaški sastav KUD-a »Dr. Antun Barac« i zbor Trisagion



GRIŽANE – Mještani Grižana jučer su slavili blagdan svog zaštitnika sv. Martina. Tim je povodom koncelebriranu misu predvodio mons. Sanjin Francetić, a blagoslovljeno je i mlado vino u župnoj crkvi sv. Martina u Grižanama.


Jučerašnji program nastavio se koncertom tamburaškog sastava KUD-a »Dr. Antun Barac« i zbora Trisagion iz Bakra, koji su također održani u mjesnoj župnoj crkvi. Sve to začinjeno je domjenkom za sve ljude dobre volje, koji je uz taktove tamburaškog sastava »Dr. Antun Barac« održan u Domu kulture u Grižanama.


Time je završila petodnevna proslava Martinje va Grižah, tradicionalne manifestacije kojom se u Grižanama obilježava dan mjesta, odnosno blagdan svog zaštitnika sv. Martina. Manifestacija je prošlog četvrtka počela blagoslovom i tradicionalnim svečanim podizanjem zastave Grižana. Tijekom proteklih pet dana bilo je raznih događanja u Grižanama, za svakoga ponešto – bila je tu Martinja za mićih, tradicionalno ocjenjivanje i smotra vina, martinjski turnir u boćanju, predstavljanje zbirke pjesama »Kanat jubavi«, martinjski kotlić, turnir u marijašu i pikado turnir.




Martinjski kotlić u nedjelju je u Grižanama okupio rekordan broj ekipa. Odazivom čak 28 ekipa koje su vrijedno pripremale kotlić uvjerljivo je srušen rekord od 18 ekipa, koliko ih se najviše uspjelo okupiti u 19 godina pripremanja kotlića u povodu mjesnog griškog blagdana. Rekordni martinjski kotlić osvojila je ekipa »Pantaloni« iz Grižana. Drugo mjesto pripalo je »Ekipi snova« koju čine mame malih plesačica iz Dance Queena, dok je broncu zaslužila ekipa »Neugodno beskorisni«. Organizator natjecanja u pripremanju kotlića je Udruga za narodne običaje »Juraj Julije Klović« iz Grižana, a ulogu sponzora preuzelo je Lovačko društvo Grižane koje je svakoj ekipi osiguralo dva kilograma mesa.


Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Vinodolske općine, Udruga za očuvanje narodnih običaja »Juraj Julije Klović« Grižane-Belgrad, Mjesni odbor Grižane-Belgrad, Boćarski klub Grižane, KUD »Dr. Antun Barac« Grižane, Pastoralno vijeće sv. Martina, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine – podružnica Grižane. Pokrovitelji su Vinodolska općina i Lovačko društvo Srndać.